Двама служители на средно ръководно равнище в ДАНС и един

...
Двама служители на средно ръководно равнище в ДАНС и един
Коментари Харесай

Двама служители на средно ръководно равнище в ДАНС са разследвани за шпионаж

Двама чиновници на приблизително управително ниво в ДАНС и един от министерство, което не е Министерство на вътрешните работи, са обект на следствие след вчерашната акция на контраразузнаването и профилираната прокуратура. Това стана ясно на брифинг на обвинителите.

През идната седмица ще стане ясно дали някой от тях ще получи обвиняване за шпионаж в интерес на Русия, посочи представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Тримата не са арестувани. " Предполагам, че от страна на ведомствата ще бъдат подхванати ограничения, с цел да може да бъдат уволнени дисциплинарно ", добави той, представен от bTV.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отхвърли да даде данни от кой момент е работила шпионската клетка, като акцентира, че информацията е стигала до лице, което не е измежду изгонените неотдавна съветски дипломати. В същото време тя призна, че е " допустимо " сегашният случай да има връзка с някои от предходните следствия по линия на шпионажа.

Маджарова посочи, че няма данни шпионската клетка да е работила по линия на връзките сред България и Северна Македония. Кръстев означи, че информацията не е излъчена персонално, а дистнационно, посредством специфични механически начини.

Първи уволнени

Отстранени са двамата чиновници на ДАНС, разследвани за шпионаж в интерес на Русия. Те са началници на бранш и отдел в организацията, заяви нейният ръководител Пламен Тончев. " Предприети са ограничения въпросните наши чиновници да не бъдат допускани до постройката. В момента те са отстранени от работа ", съобщи той.

Тончев позволи, че след този случай ще има още съветски дипломати, които ще бъдат оповестени за личност нон грата у нас. Той уточни, че в четвъртък в ДАНС са влезнали следователи от Националната следствена работа и са иззели компютърна техника.

" Искам да уверя обществото, че ДАНС има извънредно добре построен механизъм за вътрешен надзор и не се колебаем да предприемем дейности, в това число против наши чиновници, без значение какво ни коства това. Целта е да можем да почистим структурите на Агенцията от детайли, които нямат място в нея ", сподели още Тончев, представен от Нова телевизия.

Той съобщи, че създаването е напълно на ДАНС и на Дирекция " Вътрешна сигурност ". " След събраните данни от страна на Агенцията, в сряда следобяд информирахме прокуратурата. На база на нашите данни през вчерашния ден е формирано досъдебно произвеждане и са подхванати нужните дейности ", сподели Тончев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР