Двама служители на РЗОК – Пловдив, собственик на фармацевтичен бизнес

...
Двама служители на РЗОК – Пловдив, собственик на фармацевтичен бизнес
Коментари Харесай

Източиха касата с 1,1 млн. лв. с пари за скъпи лекарства през аптека фантом

Двама чиновници на РЗОК – Пловдив, притежател на фармацевтичен бизнес и подставено лице, на чието име била записана аптека призрак, съумели да източат 1,1 млн. лева, като подавали по два пъти документи за скъпи медикаменти на заболели от хепатит С. Плащанията били за действително съществуващи заболели, които си получавали медикаментите, а аптеката, от която са ги взели – парите от касата.

След това четиримата употребили персоналните им данни, подготвяли и втори комплект от нужните протоколи и касата плащала отначало. Това изясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, откакто в сряда за корупция в касата бяха арестувани шестима души.

Схемата била допустима с помощта на чиновници на касата Иван Деспотов и Владимир Манев. Първият е началник на дирекцията за надзор на договорите с аптеките, а вторият – шеф на бранша за надзор. Третият забъркан е притежателят на аптеки Николай Александров, по чиято концепция на подставеното лице Лютинов била записана фиктивна аптека.

Деспотов и Манев предоставяли персоналните данни на болните и от името на регистраната, само че несъществуваща аптека се изготвяли нови претенции за заплащане. Деспотов и Манев ги придвижвали, вместо да управляват, а поради софтуерен проблем информация за дублирането на заплащанията стигала до НЗОК – София със забавяне от 1 до 3 месеца. В това време компанията на подставеното лице към този момент не съществувала, само че на негово име била записана нова аптека призрак. Сумата от 1,1 млн. лева е източена през 3 такива компании.

Подставеното лице Лютинов е тежко болен човек, който първоначално е бил обществено слаб, само че след присъединяване му в схемата финансовото му положение се подобрило. „ Единият чиновник на касата има стандарт много над заплатата си, да вземем за пример скъпа къща отвън Пловдив “, заяви зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Лекарствата, които касата плащала по два пъти, били на цени сред 25 и 35 хиляди лева и единствено за последния месец четиримата източили касата на два пъти с по 89 хиляди лева

От задържаните шестима души двама са разпитани като очевидци и освободени.

Деспотов, Манев, Александров и Лютинов са в ареста за 72 часа и прокуратурата ще реши дали да изиска задържането им под стража от съда.

От четиримата единствено Лютинов е с едно обвиняване – в документна машинация в изключително огромни размери, наказването за което е от 10 до 20 година затвор. Останалите трима са упрекнати и за рушвет, за което може да получат от 3 до 14 година затвор, санкция и конфискация на част от имуществото.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР