Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни

...
Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни
Коментари Харесай

Нов пробив в сигурността на летището: Виетнамец с отказ за влизане у нас минал като на парад

Двама чиновници на Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара София са препоръчани за дисциплинарни санкции откакто са пропуснали като на церемониал виетнамец с отвод за влизане в България. Това е посочила инспекция на Главна дирекция „ Гранична полиция “, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

На 21.09.2018 година към 16:30 часа с полет от Дубай идват двама виетнамски жители с положени в паспортите еднократни български визи вид „ С ”, с позволен период на престояване 8 дни. При осъществяване на граничната инспекция е открито, че те не могат да обосноват задачата на престояване и да покрият изискванията на планувания престой.

На съображение на Закона за чужденците в Република България са им направени отводи за влизане. Двамата са оставени да изчакват противоположен полет в помещение за недопуснати, намиращо се Терминал 1 на Летище София. Паспортите им са арестувани.

На 23.09.2018 година те са превозени до Терминал 2, с цел да бъдат готови за противоположен полет. Единият от виетнамците е напуснал зоната за отговорност на Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара София през незаключен длъжностен вход. В резултат на подхванатите незабавни оперативно-издирвателни дейности, той е арестуван. Образуваното по случая досъдебно произвеждане е докладвано в Софийска районна прокуратура, съгласно която не са налице учредения за покачване на обвиняване на виетнамския жител. На 26.09.2018 двамата виетнамци са изведени от страната с полет за Дубай.

Извършената по този случай със заповед на зам.-директора на ГДГП инспекция завърши с предложение за налагане на дисциплинарни санкции. Предложено е да бъде осъден пълководец на поделение, оставил без контрол виетнамския жител, което му е разрешило да напусне охраняемата зона на Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара София. Същият чиновник е имал задължението да заключи служебния вход, през който е минал недопуснатият пасажер. За неупраgжнен надзор и несъблюдение на заповеди, отнасящи се до защитата на недопуснати лица, е препоръчан за дисциплинарно наказване и началникът на промяната.

Това е следващият случай на пробив на сигурността на Летище София. Предишният огромен гаф бе също през септември. Трансферните пасажери в полет FB814 от Бейрут на " България ер " не са ориентирани за инспекция при влизането си в България, респективно Европейски Съюз. А на борда е имало 40 души, които са траяли пътуването си към други европейски дестинации. След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът бил открит. Тогава почнало издирването им по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. 10 от чужденците въобще не бяха открити.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР