Двама ще се борят за поста председател на Народното събрание

...
Двама ще се борят за поста председател на Народното събрание
Коментари Харесай

Две кандидатури за шеф на парламента, Никола Минчев е номинацията на ПП

Двама ще се борят за поста ръководител на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от Политическа партия.

Националният съвет на " Продължаваме промяната " взе решение Никола Минчев да бъде номинацията на партията за ръководител на 48-ия парламент. Той беше началник на 47-ото Народно заседание, преди да бъде свален от поста с гласовете на ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Политическа партия " Продължаваме промяната " счита, че поради брилянтната му работа в предходния парламент, както и поради персоналните му качества и експертизата, Никола Минчев е най-достойният претендент за председателския пост в идващото Народно заседание.

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган, беше номинацията на Андрей Гюров за ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ". Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно заседание.

Така ден откакто от ГЕРБ публично потвърдиха неофициалната информация, че юристът Росен Желязков ще бъде техният претендент за председателския пост на Народно събрание, стана ясна и втора кандидатура - на втората по величина парламентарна група.

" С номинацията на Росен Желязков за ръководител на 48-ото Народно заседание даваме знак. Той е човек с голям административен опит, житейски умен, уравновесен и доста добър правист. На нас ни би трябвало консенсус, имаме всички опция Народното събрание за почне с безспорните въпроси и той има тъкмо тази настройка ", разяснява по-рано през днешния ден пред БНР определеният за народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Обичайната процедура е за ръководител на Народното събрание да бъде избиран представителят на най-голямата парламентарна група, който е и първият мандатоносител. Решението кой да бъде началник на Народно събрание взема решение с гласовете си пленарната зала.

Очаква се по хипотеза партиите от някогашната ръководеща коалиция да поддържат още веднъж Никола Минчев, защото още при предварителното му събаряне от поста, групите на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия се опълчиха. Срещу Минчев бяха от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", като го упрекнаха в тъпчене на парламентарния устав и лишаване на думата от опозицията. Логично е техните депутати още веднъж да препотвърдят позицията си. Неизвестната остава на този стадий изборът, който ще създадат депутатите от " Български напредък ", които за първи път влизат в Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР