Двама руски поети са осъдени на затвор заради това, че

...
Двама руски поети са осъдени на затвор заради това, че
Коментари Харесай

Руски поети са осъдени на дългогодишен затвор заради антивоенна поезия

Двама съветски поети са наказани на затвор поради това, че са взели участие в четене на антивоенни стихове в Москва, оповестява английската медия BBC.

Съдът осъди Артьом Камардин на седем години, а Егор Щовба - на пет години и половина отнемане от независимост, като твърди, че прочетени творби са " подбуждали към ненавист " против съветските бойци. И двамата не се признават за отговорни.

Техният случай е следващият образец за невижданата принуда, която Кремъл постанова против гражданската съпротива в страната и съответно на хората, които не са съгласни с войната в Украйна. Съвсем неотдавна изборният орган в - съперничката на Путин, която обществено подлага на критика войната.

По-рано тази година поетът Николай Дайнеко, който също е взел участие във въпросното културно събитие, получи четиригодишна присъда, откакто се призна за отговорен и сътрудничи в хода на следствието.

Случаят е от септември 2022 година, когато 33-годишният Камардин рецитира стихотворение на " Маяковските четения " - литературно събитие, което от 50-те години на предишния век притегля дисиденти и деятели на Триумфалния площад в центъра на Москва.

Прочетеното от него произведение жестоко подлага на критика съветския империализъм в Южна Украйна и включва думите " Слава на Киевска Рус " - славянска страна от Средновековието, чиято столица е Киев.

Само ден по-късно поетът е задържан, а брачната половинка му споделя пред BBC по какъв начин служители на реда са нахлули в жилището им, пребили са Камардин и даже " са говорили, че ще го изнасилят ".

23-годишният Щовба също участва на събитието през септември. Той обаче не е прочел нито едно стихотворение, а единствено е приветствал осъществяванията. Младежът споделя пред съда, че няма доказателства, които да го уличават в подбудителство на ненавист към бойците, участващи във войната в Украйна.

Т.нар. " Маяковските четения " се организират от 1958 година насам с известни спирания. През 60-те години на предишния век хората се събирали към статуята на поета Владимир Маяковски и рецитирали стихове, които постоянно били сериозни към Съветския съюз. Много от уредниците им са упрекнати в антисъветска агитация и наказани на няколко години в ГУЛАГ - както се назовават руските работен лагери за поправителен труд.

Събитието беше възобновено през 2009 година, само че единствено спря активността си през октомври 2022 година Организаторите обявиха в Telegram, че продължаващата " военна цензура и готовност " излага на заплаха участниците.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР