Илайджа Макклейн се моли „Не мога да дишам“, преди да умре, изслушва процесът

...
Двама полицаи от Колорадо пренебрегнаха молбите на мъж Не мога
Коментари Харесай

Двама полицаи от Колорадо пренебрегнаха молбите на мъж „Не мога да дишам“ пред лекар го инжектира с кетамин и той е починал, съобщи съдът.

Прокурорите обвиниха Ранди Родема и Джейсън Розенблат в използване на прекомерна сила по време на неоправдано спиране на Илайджа Макклейн на 24 Август 2019 г.

Но адвокатите на двамата полицаи обвиниха парамедиците, които са инжектирали 23-годишния г-н Макклейн със силното успокоително.

Смъртта на чернокожия мъж беше подложена на подновено изследване след убийството на Джордж Флойд.

Г-н Макклейн, масажист с аутизъм, се прибираше вкъщи от магазин на ъгъла, когато трима бели полицаи се изправиха срещу него, след като обаждащият се на спешен телефон докладва за „осмирен“ човек в предградието на Денвър Аврора.

Беше лятна нощ и г-н Макклейн носеше балаклава, която според семейството му го е предпазила от хронични студени тръпки поради анемията му. Той беше невъоръжен.

Слушайки музика в слушалките си, той първоначално беше пренебрегнал призивите на служителите към него да спре да ходи.

Запис от камерата на тялото на инцидента показва как той моли полицаите, че не е направил нищо лошо, преди да го свалят на земята и да го задушат.

Колорадо трябва да плати 15 милиона долара за чернокожия смъртПолицаи и медици са обвинени за смъртта на чернокож

Седем пъти г-н Макклейн се чува да казва на полицаите: „Не мога да дишам“ – същият рефрен, изречен от г-н Флойд, както и той убит от полицай в Минеаполис, Минесота, през 2020 г.

"Чуйте думите на Илия", каза държавният прокурор Джонатан Бъндж по време на встъпителните изявления в сряда, докато възпроизвеждаше кадрите в съда.

"Когато Илия е на земята с белезници, той казва отново и отново и отново, "Не мога да дишам. Моля, помогнете ми.“

След като полицаите извикаха помощ, медик инжектира г-н Макклейн с кетамин, за да го успокои.

Г-н Макклейн отпусна, спря да диша и никога не се върна в съзнание. Беше обявен за мозъчна смърт три дни по-късно.

Ревизиран доклад на съдебния лекар , издаден през 2021 г., заключава, че причината за смъртта на г-н Макклейн се дължи на усложнения от лекарството, което му е било дадено, като патологът е написал, че той „най-вероятно щеше да е жив, ако не беше прилаган кетамин“.

В обвинителния акт се твърди, че медикът е изчислил теглото на г-н Макклейн на 14st 4lbs (91kg), когато той всъщност е бил по-близо до 10st.

Адвокатите на защитата в окръжния съд на окръг Адамс в сряда твърдяха, че успокоителното е убило г-н Макклейн.

"След инжектиране на кетамин, тогава пулсът на г-н Макклейн спря ”, каза адвокатът на г-н Родема, Рийд Елкъс, във встъпителните си думи.

„Г-н Макклейн почина, защото парамедикът [Джеръми] Купър го инжектира с 1,7, 1,8 пъти повече кетамин за някой с неговото тегло и размер."

Г-н Elkus добави, че полицията е спряла в "район с висока престъпност" и е издала няколко устни команди преди ескалиране на ситуацията.

"Само защото се е случила трагедия не означава, че е имало престъпление", каза той пред съда.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР