Двама полицаи бяха признати за виновни и осъдени за искане

...
Двама полицаи бяха признати за виновни и осъдени за искане
Коментари Харесай

Осъдиха варненски полицаи за подкуп от наркодилъри

Двама служители на реда бяха приети за отговорни и наказани за искане на рушвет и приемане на подарък, с цел да не извършат дейности по работа, оповестиха от Варненския областен съд.

Двамата мъже били служители на реда от Специализираното поделение за защита на публичния ред. На 30 март 2019 година двамата патрулирали със длъжностен автомобил. Малко преди 1600 часа те забелязали кола, спряна в региона на площад " Съединение " във Варна. В нея били двама мъже, които се занимавали с доставка на опиати по поръчка на Константин К., който е в пандиза за наркоразпространение. Появата на полицейския автомобил тормозила двамата младежи, защото в колата им имало неразрешени субстанции. При обиск у един от тях било открито пликче с опиат. Последвало претършуване на автомобила, в който била открита чанта с опиати.

Полицаят Христо Г. обяснил, че следва събаряне на регистрационните табели на колата, 2000 лв. санкция и задържане под стража. Единият дилър помолил служителя на реда " да измислят нещо ". Христо Г. изискал за решаването на казуса 440 лв..

Междувременно инспекцията на автомобила на двамата наркодилъри била забелязана от Константин К., който пътувал със сестра си. Помолил я да отиде при двамата младежи и да вземе служебния им телефон, под претекст че е неин, с цел да не го свържат с тях. Появата й изненадала както полицейските чиновници, по този начин и наркоразпространителите. Служебните лица взели 220 лв. рушвет и споделили, че с цел да нямат „ главоболия “ двамата мъже би трябвало да обезпечат до 1 час още толкоз пари. По-късно дилърите се върнали, с цел да " доплатят " поискания рушвет, като задържали една банкнота от 20 евро, защото останали без никакви пари.

Двамата подсъдими служители на реда не издали заповед за задържането на наркоразпространителите, не съставили протокол за обиска и претърсването на колата и не докладвали на оперативния дежурен за установеното нарушаване.

За осъщественото закононарушение, Окръжният съд наложи на Христо Г. наказване отнемане от независимост за период от 3 години, което отсрочи с изпитателен период от 4 години, както и санкция в размер на 1000 лв.. Отделно съдът лиши 37-годишният мъж от право да упражнява специалност или активност, обвързвана с органите на Министерство на вътрешните работи за период от 3 години. Наказанието за осъщественото от Костадин К. закононарушение е 8 месеца отнемане от независимост, което съдът отсрочи с изпитателен период от 3 години.

Присъдата предстои на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР