Двама палестински мъже, убити по време на израелско нахлуване в лагер близо до Тулкарем

...
Двама палестински мъже бяха убити в ранните часове на неделя
Коментари Харесай

Двама палестински мъже бяха убити в ранните часове на неделя по време на нахлуване на Израелските отбранителни сили (IDF) в бежанския лагер Нур Шамс близо до Тулкарем в окупирания Западен бряг, съобщиха палестински служители.

Палестинските служители ги посочиха като Асид Фархан Абу Али, 21, и Абд ал-Рахман Сюлейман Абу Дагаш, 32. Палестинското министерство на здравеопазването каза, че и двамата са починали, след като са били простреляни в главата.

Абу Дагаш е бил в дома си, когато е бил прострелян от израелски снайперист, според Таха ал Ирани, ръководител на комитета за народна съпротива в лагера. Той каза, че това е третото израелско нападение над лагера тази година, което поврежда електричеството и водоснабдяването.

Роднина на палестинеца Юсеф Радван, който беше убит от израелските сили по време на протест на оградата на границата между Израел и Газа, реагира по време на погребението му в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, 20 септември 2023 г. REUTERS/Mohammed Salem TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Роднина на палестинеца Юсеф Радван, който беше убит от израелските сили по време на протест на оградата на границата между Израел и Газа, реагира по време на погребението му в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, 20 септември 2023 г. REUTERS/Mohammed Salem TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Мохамед Салем/Ройтерс

IDF каза в изявление, че силите са влезли в района, за да демонтират „оперативния команден център и десетки готови за използване взривни устройства“ на екстремистите.

Палестинската държавна медия WAFA каза, че израелските сили „нахлуха в лагера в големи количества, придружени от военни булдозери, сред силна стрелба и започнаха да разрушават с булдозери главната улица и инфраструктурата в лагера, докато (израелските) окупационни снайперисти монтираха покривите на домовете на гражданите. ”

Najeeb Adeeb, медик в лагера, каза, че нахлуването включва повече от 60 израелски военни превозни средства и силна стрелба. Неговият екип лекува седем наранявания от шрапнели на полето и евакуира други двама в болница в Тулкарем, каза той.

Видеозаписи, получени от CNN, споделени от жителите на лагера, показват военни превозни средства, които влизат в лагера, където поне един е бил ударен от IED. Други снимки и видеоклипове показват улици, разкъсани от булдозери, според жителите.

Един войник на IDF е бил „средно ранен“ по време на операцията от фрагменти от огнестрелно оръжие, каза IDF.

„(По време на) антитерористичната дейност инженерните превозни средства на IDF действаха в района, за да открият взривни устройства, които бяха поставени под пътищата в района“, се казва в изявлението, добавяйки, че превозните средства са открили множество взривни устройства, включително най-малко едно IED, всичко това избухна.

Заподозрените също „откриха огън и хвърлиха взривни устройства по силите, които отговориха с бойна стрелба. Ударите бяха идентифицирани“, казаха от IDF.

Израел нахлу в лагера по-рано през септември, оставяйки един палестинец убит и други двама ранени.

Лагерът е построен през 1952 г., за да приюти бежанци, напуснали домовете си във войната, последвала създаването на Израел. Агенцията на ООН за бежанците казва, че в лагера са регистрирани 13 519 бежанци, като всички проблеми са пренаселеността, безработицата и лошите санитарни условия.

В лагера и Тулкарем е обявена обща стачка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР