Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата

...
Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата
Коментари Харесай

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистота в града

Двама от всеки трима столичани не са удовлетворени от чистотата в София. Това демонстрират данни от разбор на Евростат, отдаден на " Зелената седмица в Европейски Съюз ", която продължава до 25 май.

Близо 30% от жителите на София, или съвсем всеки трети софиянец, е удовлетворен от чистотата на столичния град. От тези 30% обаче - 26 на 100 са по-скоро " удовлетворени " и едвам 4 на 100 - " доста удовлетворени ", сочат данните от изследването.

Други 42 на 100 от софиянци са по-скоро " недоволни ", а 28 на 100 са " доста недоволни " от чистотата на столицата, регистрира Евростат.

По този индикатор българската столица е на 26-та позиция измежду столиците на страните-членки на Европейски Съюз, като зад нас са единствено Братислава и Рим. Анализът регистрира нивото на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града.

Когато се съпоставят обаче данните на Евростат с желанието на софиянци сами да си оказват помощ и да изчистят града си, се регистрира доста разминаване сред % на " недоволните " столичани и броя на жителите на София, които непринудено са се присъединили в пролетното разчистване на столицата преди броени дни.

По данни на Столичната община единствено към 13 хиляди софиянци, което е едвам към 1 % от жителите, са се взели участие като доброволци в акцията за пролетното разчистване. По време на акцията бяха засадени 5400 дръвчета, събрани над 6200 тона отпадъции отстранени 66 нерегламентирани сметища.

Данните на Евростат и на Столичната община припомнят, че от инициативността и желанието на всеки един от нас зависи в какъв град живеем в този момент и ще живеем в бъдеще.

Най-доволни от чистотата са в Люксембург

Най-доволни от чистотата са жителите на Люксембург. Близо 95 на 100 от популацията в едноименната столица са били задоволени от чистотата на своя град, сочат данните на Евростат.

Следват Виена (90%), Любляна (88%), Рига (81%), Хелзинки (80%), Вилнюс, Талин и Загреб (по към 75%).

Най-малко задоволени от чистотата на своя град са жителите на италианската столица Рим - едвам 9 на 100, следвани от Братислава (28%), София (30%), Букурещ (37%), Мадрид (38%), Атина (41%), Берлин (45%), Брюксел (47%) и Париж (49%).

Освен в европейските столици данните на Евростат регистрират и удовлетвореността от чистотата на други европейски градове. По този индикатор на челно място са два латвийски града - Вентспилс с 99 на 100 и Валмиера с 97 на 100.

Друг град с висок % от задоволеност от чистотата са испанският Овиедо с 95 на 100.

Информацията за тези данни е основана на индикатори за изследване на усещанията, направени от Европейската комисия, регистрира Евростат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР