Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха

...
Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха
Коментари Харесай

Председателката на СЕМ оцеля след вот за оставката й

Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии желаеха оставката на шефа му Соня Момчилова, само че самата тя и останалите в Съвет за електронни медии не разрешиха предлагането да бъде признато. Точката бе включена като изключителна на днешното съвещание по искане на някогашния водещ от „ Дарик радио “ Пролет Велкова и на юриста Симона Велева. През май тази година двете станаха членове на медийния регулатор от квотата на Народното събрание по предложение на „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “. Преди това Момчилова бе назначена в Съвет за електронни медии от президента Румен Радев. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на ръководителя е належащо квалифицирано болшинство от 4 гласа, оповестява в. " Сега ".

Велева и Велкова мотивираха настояването си с това, че в персонални изявления в профила си във „ Facebook “ и в телевизионни, радио и други изявленията Момчилова изрича отзиви, които се разграничават от позицията на Съвет за електронни медии, въпреки че в това време тя приказва от името на съвета в качеството си на ръководител. Преди дни Момчилова безогледно атакува журналистката Мария Черешева след нейно присъединяване в интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични управляващи към мигранти, нелегално минали границата на страната и търсещи протекция. Впоследствие оставката на шефа на Съвет за електронни медии бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските публицисти - България, а през вчерашния ден интернационалната журналистическа организация " Репортери без граници " окачестви изявлението й като неприлично за позицията, която заема. " Не желая оставката за вашето персонално мнение за това следствие, а тъй като с вашата позиция ангажирате регулатора ", обясни претекстовете си Симона Велева. Освен това в серия свои изявленията Момчилова оспори и това дали българските публицисти и медии би трябвало да са на страната на Украйна след експанзията на Русия на нейна територия. Относно това Пролет Велкова разяснява, че шефът на Съвет за електронни медии популяризира " антидемократична агитация " и " кремълски опорни точки ", измежду които, че войната в Украйна била оправдана.

Освен самият началник на Съвет за електронни медии, против настояването за нейната оставка гласоподаваха другият представител на Румен Радев в Съвет за електронни медии - някогашният кореспондент в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, както и определената с гласовете на ГЕРБ през 2019 година Галина Георгиева. В отговора си на Велева и на Велкова Соня Момчилова не изрази никакво страдание за думите си до момента и съобщи, че съжалява единствено, че не е дала още по-голяма гласност на изявлението си за работата на Мария Черешева.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР