Двама от най-първите служители на Blue Origin, бившият президент Роб

...
Двама от най-първите служители на Blue Origin, бившият президент Роб
Коментари Харесай

Безценният хелий-3: още една компания ще се опита да осъществи неговия добив на Луната

Двама от най-първите чиновници на Blue Origin, някогашният президент Роб Майерсън и основният проектант Гари Лай, са основали компания. Тя ще извлича хелий-3 от лунната повърхнина, ще го връща на Земята и ще го продава тук за потребление.

От основаването си през 2022 година компанията работи прикрито, само че в сряда тя се появи, като разгласи, че е набрала 15 млн. $, добавяйки ги към предходните кръгове от партньорски вложения.

Това е значимо съобщение, защото, макар че финансирането е малко, последствията са евентуално големи. Напоследък доста се приказва за „ лунна стопанска система “ в галактическите полети, само че има прекомерно малко изясненост какво значи това. Повечето компании, които са оповестили бизнес проекти за изстрелване на ракети до Луната, кацане на Луната или осъществяване на други действия там, са го правили с желанието да продават услуги. Или пък да продават лунна вода на НАСА или други държавни поръчки. Казано по различен метод, не е имало генериране на благосъстояние, като в последна сметка клиентът постоянно остава НАСА.

Сегашната лунна тресчица наподобява по-скоро на златна тресчица в Калифорния единствено че без златото.

Чрез добива на хелий-3, който е извънредно необичаен и с лимитирани наличия на Земята, Interlune може да помогне за смяна на тази идея, като получи добавена стойност от ресурсите на Луната. Но остават доста въпросителни по отношение на този метод. На първо място, компанията би трябвало да създаде метод за добиване на газа от лунния реголит. Това е абразивен, каменист и замърсен материал на повърхността на Луната. След това би трябвало да върне получения хелий-3 на Земята. Понастоящем няма средства за това. И най-после, би трябвало да потвърди, че ще има огромен и резистентен пазар за този постоянен изотоп на Земята, който да финансира и поддържа бизнеса на компанията.

Въпреки това, откакто НАСА влага десетки милиарди долари в програмата „ Артемида “ за връщане на хора на Луната, Майерсън е уверен, че в този момент е моментът да се възползва от тези транспортни, енергийни и други запаси, с цел да сътвори компания за лунен рандеман. Това до момента е било невероятно. Еда ли е допустимо и през днешния ден, само че все пак…

„ Хелий-3 е единственият запас, който е на задоволително висока цена, с цел да си коства да се отиде на Луната и да бъде върнат на Земята “, споделя Майерсън в изявление. „ Има клиенти, които желаят да го купят още през днешния ден “.

Изключително скъпият изотоп на хелия

Хелий-3 е постоянен изотоп на хелия с два протона и един неутрон. Получава се при термоядрения синтез в Слънцето и се придвижва от слънчевия вятър. Магнитосферата на Земята обаче отклонява този поток от частици надалеч от планетата.

Материалът не се среща естествено на Земята и съществува единствено в доста лимитирани количества от опити с нуклеарни оръжия, нуклеарни реактори и радиоактивен разпад. Един литър коства няколко хиляди $ и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати поставя старания за неговото преработване. Тъй като към Луната няма магнитосфера, се счита, че в джобовете на лунния реголит има арестувани огромни количества газ хелий-3.

Майерсън съобщи, че в близко бъдеще ще има доста търсене на хелий-3 в промишлеността за свръхпроводящи квантови калкулации и за медицински изображения. В по-дългосрочен проект има капацитет за създаване на термоядрен реактор с хелий-3 като гориво. Това е нещо, което от дълго време се предлага от хора като Харисън „ Джак “ Шмит, геолог, летял с Аполо 17 до Луната. В научната общественост обаче съществуват съществени въпроси по отношение на жизнеспособността на този метод.

Независимо от това, Майерсън споделя, че една от аргументите, заради които потреблението на хелий-3 за търговски приложения не е било необятно проучено, е, че той не е бил разполагаем в задоволително количество. Производството на непрекъснати доставки на газа би подтикнало нови бизнес проекти и приложения, добавя той.

Това в действителност в действителност е по този начин, в случай че Interlune успее да се добере до хелий-3 и да го върне на Земята.

Добив на потребни изкопаеми на Луната

Ключовата технология на Interlune е методът за добиване на този газ от Луната. Това няма да е елементарно. Макар че има доста газ, може би 1 милион метрични тона, хелий-3 е разпилян по цялата лунна повърхнина. Компанията евентуално ще би трябвало да обработи десетки до стотици тонове лунен реголит, с цел да получи един грам хелий-3. Отчитайки това, Interlune е създала нещо, което Майерсън характеризира като енергийно ефикасен процесор.

Компанията работи за изстрелването на демонстрационна задача през 2026 година, която ще вземе проби от лунния реголит, ще мери количеството хелий-3 и ще се опита да извлече част от него. Майерсън съобщи, че тази задача евентуално ще лети с една от задачите на доставчиците на търговски лунни услуги на НАСА. Това са частни компании, които постоянно летят до Луната и носят разнообразни държавни и търговски товари.

„ След това до 2028 година желаеме да изградим пилотна апаратура, а до 2030 година да стартираме да експлоатираме и връщаме количества хелий-3, с цел да поддържаме пазарите на Земята “,

каза той.

Връщането на хелий-3 може да бъде улеснено от SpaceX или някогашната компания на Майерсън – Blue Origin. Те създават многофункционални лунни кацащи апарати и транспортни системи сред лунната орбита и Земята.

Компанията за рискови вложения Seven Seven Six на Алексис Оханян управлява последния кръг от набиране на средства за Interlune. Инвестиционната компания харесва обстоятелството, че има кратковременен пазар за хелий-3, само че също по този начин и капацитет за доста по-големи пазари в бъдеще, в случай че газът може да бъде извлечен в огромен мащаб от Луната.

„ Има толкоз доста вложения, които бихме могли да създадем, само че също по този начин има и лунни достижения “, споделя Кателин Холоуей, водещ вложител в Seven Seven Six, в изявление. „ Това може да бъде безусловно едимн лунен удар, което ми харесва. Това може да засегне моите деца или моите внуци. Но това, което прави Interlune, е в действителност завладяващо и знанието, че това е единствено началото за хелий-3, е в действителност вълнуващо за мен “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР