Двама от най-богатите мъже в света Бил Гейтс и Уорън

...
Двама от най-богатите мъже в света Бил Гейтс и Уорън
Коментари Харесай

Ядреното начинание на двама от най-богатите мъже в света, което ще излезе няколко пъти по-скъпо от предвиденото

Двама от най-богатите мъже в света Бил Гейтс и Уорън Бъфет желаят да върнат блясъка на нуклеарната сила, като дружно ще основат нуклеарен реактор от ново потомство. Двамата неведнъж са давали поръчки, че работят по посока справяне с климатичните промени. За плана се заприказва по-рано през годината.

Градът, в който ще се строи електроцентралата е алегорично определен. Това е Уайоминг, в който работи въглищна централа. Реакторът ще се охлажда с течен натрий вместо с вода, което ще е по-рентабилно от обичайна нуклеарна централа. Централата ще има капацитета да " рециклира " личното си гориво в границите на тези охладителни системи и по този да амали общото произвеждане на радиоактивни боклуци.

Въпреки че компанията TerraPower на Бил Гейтс дава обещание, че бъдещите реактори ще бъдат едни от най-евтините, градежът на първата централа, която ще бъде издигната в Уайоминг, се чака да много солено и доста над бюджета. Смята се, че ще коства към 4 милиарда $, макар прогнозите за бюджет от 1 милиард $ .

" Трябва да разберете, че първата централа, при всички положения, ще излезе по-скъпо ", съобщи основният изпълнителен шеф на TerraPower Крис Левеск предходната седмица, представен от CNBC.

Усъвършенстваната нуклеарна електроцентрала в град Кемер в Уайоминг ще поддържа базово натоварване от 345 мегавата, ще има потенциал да доставя 500 мегаватчаса сила, което може да зареди 400 000 семейства ", разясняват от ТеrrаРоwеr.

Очаква се централата да може да създава електрическа енергия в продължение на 60 години.Прогнозира се и, че ще са нужни 2000 строителни служащи, което може да компенсира загубата на работни места след затварянето на въглищната централа в Кемерер.

Правителството на Съединените насочва 1,9 милиарда $ в плана - 1,5 от които са планувани в новия законопроект за инфраструктурата, а TerraPower внася още 2 милиарда $.

Предоставянето на сходно финансиране за нуклеарната енергетика е гореща тематика освен в Съединените щати, само че и на международната сцена. Дали нуклеарната сила би трябвало да се смята за източник на зелена сила предстои на разногласия. Критиците показват рисковите боклуци като минус, а бранителите показват какъв брой незначително е количеството нуклеарни боклуци създават централите, спрямо екзистенциалната опасност от изменението на климата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР