Двама нигерийски мъже, обвинени в управление на глобален кръг за „сексуално изнудване“, свързан със самоубийство на тийнейджър, са били екстрадирани в САЩ, твърдят служители

...
Бележка на редактора: Ако вие или някой, когото познавате, се
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Ако вие или някой, когото познавате, се бори със суицидни мисли или проблеми с психичното здраве, моля, обадете се или изпратете съобщение на линията за самоубийства и кризи 988 на 988 (или се обадете на 800-273-8255), за да се свържете с обучен съветник. Или посетете сайта Lifeline.

Предполагаемите членове на глобална операция за сексуално изнудване, насочена към повече от 100 жертви и довела до смъртта на 17-годишно момче, бяха екстрадирани в Съединените щати в неделя, за да бъдат повдигнати федерални наказателни обвинения, съобщиха властите.

Самуел Огоши, 22, и Самсон Огоши, 20, и двамата от Лагос, Нигерия, бяха арестувани след съвместно разследване на ФБР и Комисията за икономически и финансови престъпления на Нигерия и сега са във федерален арест в Мичиган, каза американският прокурор Марк Тотън в новини освобождаване.

И двамата бяха обвинени през май от голямо федерално жури по обвинения, включително заговор за сексуална експлоатация на непълнолетни и заговор за разпространение на детска порнография, според съдебните регистри.

Самуел Огоши също е изправен пред по-сериозно обвинение за сексуална експлоатация и опит за сексуална експлоатация на непълнолетно лице, довело до смърт, което носи максимално наказание доживотен затвор. Това обвинение произтича от предполагаема онлайн среща, която според разследващите е довела до смъртта на 17-годишния Джордан ДеМей, който се самоуби, след като стана жертва на измама за сексуален изнудване.

Репутаторът от щата Южна Каролина Брандън Гъфи е показан със съпругата си Мелиса и синовете им Гавин, 17, Коен, 16, и Калахан, 4. Представителят на щата Южна Каролина Брандън Гъфи е показан със съпругата си Мелиса и техните синове Гавин, 17, Коен, 16, и Калахан, 4. С любезното съдействие на Brandon Guffey

Властите казват, че екстрадирането на трети мъж, Езекиел Еджехем Робърт, предстои.

CNN се опитва да намери информация за адвокатите на обвиняемите.

ФБР определя сексуалното изнудване като онлайн схема, при която извършител, използващ фалшива самоличност, иска изрична снимка от нищо неподозиращо лице и след това заплашва да пусне публично изображението, освен ако жертвата не плати.

Обикновено „започва, когато младите хора вярват, че комуникират с някой на тяхната възраст, който се интересува от връзка или с някой, който предлага нещо ценно“, каза ФБР.

Бюрото е получило хиляди доклади за сексуално изнудване на непълнолетни миналата година, което представлява „експоненциално увеличение“, и е било наясно с повече от дузина самоубийства, свързани с тези измами, се казва в него.

Властите засилиха обществени кампании, предупреждаващи родителите за опасността, и започнаха глобални разследвания с чуждестранни партньори в опит да открият и арестуват извършителите, съобщи CNN.

Много от измамите със сексуално изнудване, докладвани на федералните агенти, са определени, че са от заподозрени на африканския континент и в Югоизточна Азия, каза ФБР пред CNN.

Според прокурорите Самюел Огоши е използвал хакнат акаунт в социалните медии, за да се свърже с ДеМей, докато се е представял за млада жена. След като убедил ДеМей да предостави своя сексуално ясна снимка, Огоши заплашил да пусне публично изображението, освен ако ДеМей не плати на измамниците.

ДеМей плати на Огоши 300 долара, но Огоши поиска повече, казаха властите.

След като ДеМей написа, че ще се самоубие, Огоши уж отговори: „Направи това бързо или ще те накарам да го направиш“, каза Тотен.

Печат на ФБР ФАЙЛ Юри Грипас/Ройтерс

ДеМей се е самоубил на 25 март 2022 г., казаха прокурорите.

„Нашето семейство е променено завинаги от това отвратително престъпление и нашата цел е да предотвратим жертвата на друго лице“, каза семейство ДеМей в изявление, след като федералните обвинения бяха разпечатани по-рано тази година. „Деца, тийнейджъри, млади възрастни и дори възрастни могат да бъдат мишена на сексуално изнудване. Призоваваме ви да проведете дискусии за това и да имате план за вашите деца, за да протегнат ръка, ако това се случи с тях.

„Това беше многостранно разследване, което включваше идентифицирането на стотици жертви, следвайки дигиталните отпечатъци, оставени от тези сексуални изнудвачи в интернет“, каза Девин Ковалски, изпълняващ длъжността специален агент на ФБР. Предполагаемата мрежа за сексуално изнудване е била разбита чрез проследяване на плащанията на жертвите чрез финансови институции, каза Ковалски.

Федералните следователи ще продължат своите глобални усилия за прекъсване, каза Тотен в неделя след екстрадицията: „За тези, които участват в това престъпление, разберете, че ние ще пътуваме по света, за да ви намерим и да ви подведем под отговорност.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР