Самоубийствен взрив в Анкара в Турция

...
Двама нападатели, включително атентатор самоубиец, са извършили взрив в сърцето
Коментари Харесай

Двама нападатели, включително атентатор самоубиец, са извършили взрив в сърцето на турската столица, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната, докато властите започнаха разследване на „терориста“ атака.

И двамата нападатели бяха убити, единият се самовзриви, а двама полицаи бяха ранени при първия взрив в столицата от години.

Те се приближиха до главния вход на сградата и предизвикаха експлозията в района, където се намират сградите на министерството и парламента, каза вътрешният министър. Експлозията уби един от нападателите, а властите „неутрализираха“ другия, добави той.

Кадри след взрива, направени от информационната агенция Ройтерс, показват товарен автомобил Renault, паркиран, с разбити прозорци и отворени врати, сред отломки, разпръснати по улицата, заобиколен от войници, полиция, линейки, пожарни коли и бронирани превозни средства.

Бомбата на булевард „Ататюрк“ беше първата в Анкара от 2016 г. насам и идва в деня, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да присъства на откриването на сесията на парламента, разположен на един километър (0,6 мили) разстояние.

Висш турски служител каза на Ройтерс, че нападателите са отвлекли превозното средство и са убили шофьора му в Кайсери, град на 260 км (161 мили) югоизточно от Анкара, преди да извършат атаката. Един от ранените полицаи е получил наранявания от шрапнели, добави той.

„Двама терористи дойдоха с лекотоварно превозно средство пред входната врата на Главна дирекция по сигурността на нашето Министерство на вътрешните работи и извършиха бомбен атентат“, каза вътрешният министър Али Йерликая в платформата на социалните медии X, известен преди като Twitter.

Той добави, че единият се е самовзривил, а другият е бил „неутрализиран“, което обикновено означава, че е бил убит, докато двамата полицаи са били леко ранени при инцидента в 9:30 сутринта (06:30 GMT).

Полицията също обяви, че ще извърши контролирани експлозии за „подозрителни инциденти с пакети“ в други части на Анкара.

Властите не идентифицираха конкретна въоръжена група.

Инцидентът идва почти година след като шестима души бяха убити и 81 ранени при експлозия на оживена пешеходна улица в центъра на Истанбул. Турция обвини кюрдски бойци за експлозията.

Ердоган трябваше да присъства в 19:30 часа на откриването на парламента, който през следващите седмици се очаква да обмисли ратифицирането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, след като Турция повдигна първоначални възражения и забави разширяването на блока.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че остро осъжда това, което той нарече „терористична“ атака, докато еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че подкрепя Турция „в нейната борба срещу тероризма“.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg