Двама млади великотърновци подеха гражданска инициатива за почистване на паметниците

...
Двама млади великотърновци подеха гражданска инициатива за почистване на паметниците
Коментари Харесай

Скулптор и преподавател подеха инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Двама млади великотърновци подеха гражданска самодейност за разчистване на паметниците в Старата столица. Идеята е на скулптора Мартин Митев и на преподавателя по български език и литература Георги Кръстев. Началото те сложиха, като измиха и почистиха усърдно монумента на Петко Р. Славейков в кв. „ Варуша “. Двамата почистиха и прилежащата градинка, а също ремонтираха и боядисаха оградата към паметника.

Инициатива на Мартин Митев и Георги Кръстев бе подкрепена от Община Велико Търново и от Регионалния исторически музей. Тя е обвързвана и с идната 191-годишнина от рождението на Петко Славейков.
„ Искаме да покажем другата позиция на разбирането на гражданско схващане и гражданска самодейност. Надяваме се, че това ще стимулира хората в нашия град да се грижат още повече за културните полезности “, описа Мартин Митев, който е и специалист, отговарящ за паметниците на територията на общината.

Специално образувана общинска комисия извърши обстойна инспекция на положението на всички монументи в града и общината. Те са под непрекъснат мониторинг, осъществяван от екип от специалисти, управителен от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Предстои разчистване и частична реституция на паметника „ Майка България “, към този момент е предоставено проектирането.

В елементи е тествано и положението на паметника на Асеневци, в това число със снимане на фигурите от въздуха. Констатациите са, че на никое място целостта на металната пластика не е нарушена, нито е разцепена, а положението й е приемливо поради възрастта на монумента. Община Велико Търново поддържа връзка с Крум Дамянов, който е началник на авторския колектив, изработил паметника. Експерти от екипа му ще дойдат в старопрестолния град, с цел да ревизират персонално положението на паметника и да дадат рекомендации за най-хубавите ограничения за поддръжката.

Най-късно през идната пролет ще бъде отстранено и частичното проваляне на настилката павираната настилка в региона на паметника на Асеневци. Решен е казусът с отводнителната система, остава да бъде подравнена основата и да бъдат пренаредени паветата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР