Двама млади лекари са новата надежда на съдебната медицина в

...
Двама млади лекари са новата надежда на съдебната медицина в
Коментари Харесай

Надежда за съдебната медицина в Бургас – двама млади лекари влизат в професията

Двама млади лекари са новата вяра на правосъдната медицина в Бургас. След като дълго време единственото и основно за региона Отделение по правосъдна медицина страдаше от липса на фрагменти, към този момент не е по този начин. Д-р Богдан Мирчев и доктор Стефани Шкетиева решително потеглят по стъпките на експертите, чиито имена се загатват с почит и почитание. Това са доктор Косьо Янков и доктор Параско Парасков, които посветиха професионалния си път на Отделението по правосъдна медицина на УМБАЛ – Бургас и към този момент са пенсионери, оповестяват от лечебното заведение.

Д-р Богдан Мирчев е от Пловдив, приключил е Медицинския университет в града, а специалността правосъдна медицина придобива в УМБАЛ „ Александровска " – София. В Бургас го притеглят по-интересните случаи в специалността и вероятността за кариерно израстване. „ Предложиха ми да остана в София, само че избрах Бургас. Тук има по-добри благоприятни условия за младите лекари, изключително с новия Медицински факултет. Благодарен съм, че болничното заведение дава късмет за реализация, както и ведомствено жилище ", показва той.

Разгадаването на мистерии

е повода, която кара младия доктор да се обърне към правосъдната медицина. Още във втори курс прочита учебника на корифея в региона проф. Стойчо Раданов и взема решение, че правосъдната медицина е цялата медицина. Има го момента на разгадаването на мистерията, на търсенето на отговори на комплицирани въпроси, което оказва помощ както на опазването на здравето в битката с редица болести, по този начин и на правораздаването. „ В тесните специалности имаш взор върху лимитирана част от медицината. Докато в правосъдната медицина има всичко – има и офталмология, и хирургия, и ортопедия, и АГ... Тук, в Бургас, отделението предлага безграничен кръг от случаи. В София да вземем за пример рядко сме работили по произшествия с удавяне ", показва доктор Мирчев.

От националното пеене до аутопсионната зала

Д-р Стефан Шкетиева е бургазлийка, която в никакъв случай не е считала да живее в различен град. Средното обучение приключва в СУ „ Добри Чинтулов " - национално пеене и пиано. Към медицината я тласка кръстникът й – хирург. А правосъдната медицина е най-близо до нейната фантазия – криминалистиката. Заради мощното й предпочитание кръжокът по правосъдна медицина в МУ – Плевен даже открива изключително свободно място, особено за нея. След като взема дипломата за доктор, се връща в родния град и специализира в УМБАЛ Бургас, а тази година е последната на специализацията й. Изключително виновна и към пациентите на сътрудниците си от другите отделения, доктор Шкетиева за втора поредна година взе участие в акцията по кръводаряване, проведена от младите лекари на УМБАЛ Бургас.

Помнят ли първата си аутопсия

Да – и двамата. „ Моята беше на клошар, изяден от мишки ", сбита е доктор Шкетиева. Д-р Мирчев е изправен пред съществено предизвикателство – злополука, при която на пътното платно е прегазен човек, използвал алкохол. Как е умрял? От злополуката или заради друга причина? Дали е бил мъртъв преди да бъде прегазен? Ако е умрял от злополуката – какъв брой време след удара е живял? Какво тъкмо е правил на пътя – паднал ли е на него, бутнат ли е, задремал ли е? На тези, както и на още доста други въпроси е трябвало да отговори.

Без положителни учители няма положителни възпитаници

А в отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас учителите са на равнище освен поради разнообразието на случаите. Д-р Галина Милева, дълготраен шеф на отделението се постанова да разплита доста загадки през своята кариера. Името й е синоним на професионализъм освен в Бургас, а и в цялата страна и даже отвън нея. Посвещава целия си живот за издигането на имиджа на специалността – правосъдните медици в цялата страна са не повече от 50 индивида, а знанията им имат основно значение при разплитането на най-тежките закононарушения. С наслаждение предава опита си и е радостна, че има млади почитатели. „ Имаше дни и месеци, в които работех напълно сама, откакто двамата ми сътрудници се пенсионираха. Обиколих всички университети, с цел да потърся млади лекари, които желаят да специализират и биха пристигнали в Бургас. Е, успяхме ", показва с задоволеност тя. 

На фотографията: доктор Богдан Мирчев, д-р Галина Милева, доктор Стефани Шкетиева
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР