Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното

...
Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното
Коментари Харесай

Румен Радев кани Главчев да обясни за смените в служебния кабинет

Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебното държавното управление. Това е неуспеха на конституционната промяна. Партиите обезсмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания по какъв начин се дават разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят.

Надявам се господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и върху цялостното доверие в изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф.

Това съобщи президентът Румен Радев в коментар на желаните от служебния министър председател промяна на двама министри - на външните работи и на земеделието.

За поста на първи посланик Главчев предложи Даниел Митов, който е заместител на Бойко Борисов в ГЕРБ, а на мястото на Кирил Вътев е препоръчан Георги Тахов.

Според последните промени в Конституцията тези кадрови промени в кабинета би трябвало да бъдат утвърдени от президента. Радев разгласи, че ще беседва със служебния министър председател в петък.

" Ще упорствам министър председателят Главчев да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно далечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите оферти за рокади, само че не може да се оферират за министри зам.-председатели на политически партии ", безапелационен беше президентът.

И добави: " За външния министър стана ясно от къде идва заръката. Кой поръча промяната и на земеделския министър, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебното държавно управление в дух на последователност и потвърден мениджърски метод. Според вас не е ли необичайно министър-председател да си сменя през ден мнението и обикновено ли е през ден да сменяме министри? ", запита Румен Радев.

Държавният глава ще чака от служебния министър председател да аргументира пред него препоръчаните смени в случай, че не е работил с въпросните министри.

" Той има правото да упорства за промените на министри, аз имам правото да имам някаква отговорност за опазване на политическо благовъзпитание в този кабинет ", съобщи Румен Радев запитан по какъв начин би реагирал, в случай че Димитър Главчев не отстъпи от желаните министерски рокади.

Моят ангажимент остава да не допуснем конституционна рецесия, разяснява президентът на апелите на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Възраждане да смени служебния министър председател.

Радев се базира на конституционалисти, съгласно които няма по какъв начин да се желае избор на съмнение против служебно държавно управление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР