Двама министри от кабинета - на финансите и вицепремиер Асен

...
Двама министри от кабинета - на финансите и вицепремиер Асен
Коментари Харесай

Държавата обеща на спорта пари за бази, клубове поискаха големи промени

Двама министри от кабинета - на финансите и вицепремиер Асен Василев, и на младежта и спорта Димитър Илиев, презентираха на спортни хора Национална стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове.

Идеята е страната да съфинансира даден инфраструктурен план - единствено за спорт. Няма минимални и оптимални прагове, изясни Василев. Даден клуб, федерация, организация, че и община (първите би трябвало да дават отговор на избрани условия по Закона за спорта) вземат решение да вложат Х пари, страната - след разглеждане и утвърждение, може да добави Х пари.

Общият финансов запас на програмата е 10 милиона лева. Той ще се предоставя при изискване на обезпечено и споделено от претендентите финансиране на капиталовите спортни планове в размер на 50% от цената, тъй че общата инвестиция да възлезе на 20 милиона лева. 

В срещата участваха 18 представители от някои от най-големите спортни клубове в страната - в това число футболни и обединени. Сред тях личаха изпълнителните шефове на " Левски " Даниел Боримиров и ЦСКА-София - Филип Филипов и Стоян Орманджиев, консултантът на ЦСКА 1948 Валентин Михов (и началник на Обществения съвет към Изпълкома на БФС ), някогашните футболни национали Димитър Бербатов и Михаил Александров, ръководителите на Общо събрание на колегиите " Левски " Тодор Стефанов, на Общо събрание на колегиите ЦСКА Георги Калчев, на Общо събрание на колегиите " Славия " Владимир Симеонов, на Общо събрание на колегиите " Академик " Христо Стоянов, шефът на Общо събрание на колегиите " Стара Загора " Жельо Желев, Сашо Везенков, общоприет управител на БК " Балкан " (Ботевград), Мануел Марков, изпълнителен шеф на " БУБА баскетбол " и други

" Миналата седмица беше призната наредбата за съфинансиране на спортни съоръжения за клубовете в България. Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по благосклонности, въз основата - кой кой харесва, да стартира да се финансира по правила и въз основата на това кое харесват почитателите, а не политиците ", съобщи при започване на срещата Асен Василев. 

Министърът на финансите изясни, че разпоредбите са направени по този начин, че за всеки лев, който клубовете си обезпечат - от продажба на билети, продукти с клубната марка, спонсорство, телевизионни права и други, след което решат да го влагат в спортна инфраструктура, страната ще поеме своята отговорност и ще влага още един лев дружно с тях.

" Първо, клубовете, които имат повече почитатели, повече спонсори, повече телевизионни права, ще получат по натурален метод повече финансиране. Това няма да зависи от политическо решение.

Второ, когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че тази пари ще бъдат изхарчени рационално. Няма да се стартира с план за 5 милиона, който след това да стане 50 милиона.

Това ще отстрани опитите да се въздейства на клубовете политически с формата и с методите на финансиране, защото разпоредбите са идентични, те са за всички, а средствата, които клубовете заявят, аз поемам уговорката да могат да бъдат обезпечени от страна на страната.

Ако съберете " Х " милиона за спортна инфраструктура, ние ще сложим също толкоз от страна на българската страна. Това се отнася за всички спортове. Без фаворитизиране на един или различен спорт. Това е феърплей. Еднакви правила за всички, ясни ", сподели финансовият министър.

За тази година по програмата се отпускат 10 милиона лв., само че в идващите ще има задоволително запас, тъй че страната ще даде половината от парите, вложени в нов план за поправки и строителство на спортни уреди.

30 ноември могат да се внасят планови оферти, които в границите на две-три седмици ще бъдат оценени и средства ще бъдат преведени до края на годината. 

" Това, към което се стремим, е да има справедливи измерители, методика за оценка, която да дава ясни цифри - кой и по какъв начин би трябвало да получи финансиране. Смятам, че това е един добър механизъм за финансорине - ангажиращ, тъй като всеки, който желае да построи нещо, би трябвало и той да даде своето, с цел да се случи това, което желае да реализира ", посочи спортният министър Димитър Илиев.

Това бе като допълнение на думи на Асен Василев, че по този начин ще се спре " финансиране по благосклонности ". Тук бе наранена и тематиката за издигнатите дребни игрища и зали в обитаеми места с по няколко десетки и няколко стотин души по време на предходни държавни управления. Сега те пустеят, а за тях да давани публични средства, постоянно и по европейски стратегии.
Проблемите на клубовете - надалеч освен за пари
Представители на клубовете обаче засегнаха и други наболели въпроси. Даниел Боримиров изиска промени в Закона за спорта, които да дават финансови облекчения за вложения в спорт. Тук Василев отвърна, че има такива и при дарения, само че Боримиров настоя за по-широк обсег.

Филип Филипов от ЦСКА-София посочи, че бъдещият нов стадион в Борисовата градина (ако изобщо има такъв) ще излезе 90 милиона лв., само че не стана ясно дали следващата година страната вероятно би се присъединила с избрана сума.

Най-сериозни проблеми обаче повдигнаха спортните клубове. Тодор Стефанов от " Левски " срещна Василев (Илиев бе наясно) с казуса, че базата на клуба се води на София област, което значи, че е държавна. Което значи, че на доктрина не могат да вземат участие в капиталовия план. Шефът прикани спортните обекти да бъдат дадени на " Левски " посредством форма на партньорство. И освен тези на " Левски ".

Георги Калчев от Общо събрание на колегиите ЦСКА засегне към този момент десетилетните болежки на клуба - неговите спортове заплащат наеми за зали и други уреди, които освен това се разрушават, а страната нехае. Освен това, посочи Калчев, може би поради алената петолъчка в емблемата, " ЦСКА е дискредитиран, като кажем кои сме и от кое място идваме, се затварят порти ".

Някои от останалите също акцентираха куп проблеми - със статута и заплащането на треньори, които не са стимулирани да бъдат такива; със студентския спорт ( " Академик " София), още с бази, подрастващи, образование на фрагменти и така нататък и тъй наречените

На всичко това Асен Василев даде обещание да спомага, а на закачливи вметки, че срещата е предизборна, отхвърли да има подобен претекст. Според финансиста, най-хубавата формула е базата да стане общинска. Поначало да бъде общинска.
Нов народен стадион - в случай че е приоритет на столичната община
Не мина и без разискване на въпроса за нов народен стадион. На пръв взор бе необичайно, че няма човек на БФС, в случай че не броим Валентин Михов. 

По тази тематика Асен Василев съобщи, че нов стадион може да има, стига Столична община да реши, че подобен е измежду трите й най-важни целта. Ако се откри терен и има план, който дава отговор на условията, тогава страната ще се включи и ще извади пари, увери Василев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР