Двама мигранти бяха влезли отзад при стоката. Не ги бях

...
Двама мигранти бяха влезли отзад при стоката. Не ги бях
Коментари Харесай

Вкопчени в камион по пътя към Европа: мигранти се качват и слизат в движение

Двама мигранти бяха влезнали откъм гърба при стоката. Не ги бях усетил. Покачили са се на покрива, разрязали са платнището и се пъхнали вътре като са легнали върху палетите. Качили са се евентуално от едно село преди Кале, където караме постепенно - там шосето първо се спуска, а след това е доста нанагорно. Там причакват бежанци, които желаят да стигнат до Англия. Добре, че някак ги усетих на един паркинг и ги прогоних. Помогнаха ми сътрудници, които бяха спрели на паркинга. Ако ги открият митничарите, по какъв начин ще потвърдя, че в действителност не знам, че са в камиона? ".

Разказът е на водач на ТИР от София, който извършва постоянни курсове от България до разнообразни страни в западна Европа. Той и доста от сътрудниците му, които пътуват всеки ден, се сблъскват с мигрантите лице в лице. Неочакваната среща с незаконни мигранти, скрити в камиона, нормално е шокираща, тъй като води до съществени терзания, а водачите неизбежно си задават няколко въпроса - по кое време и по какъв начин са се качили, какъв брой километра съм пропътувал с тях, за какво не съм ги усетил, ще ме арестуват и обвинят ли за каналджийство, ще изгубя ли работата си?

Повечето разкази звучат идентично, а зад анонимността се крият същински хора, които се тормозят да не бъдат упрекнати. Много от тях въобще не подават сигнал пред управляващите.

Видях няколко чифта ръце, вкопчени в камиона

" Шофьор на ТИР съм от няколко години. Правя курсове до Франция, Италия, Испания. Минавам през по-голямата част от западна Европа. По време на курс преди няколко месеца стопирах на паркинг във Франция - поставя ни се наложителна отмора на несъмнено време. Слязох за малко до тоалетната и до момента в който заобикалях от задната странаq внезапно чух придвижване. Първо помислих, че може да е скочила котка. После видях няколко чифта ръце. Държаха се за палетите ", споделя различен лидер пред " Дневник ".

 С карта на маршрута в телефона: по какъв начин мигрантите се пробват да преминат България С карта на маршрута в телефона: по какъв начин мигрантите се пробват да преминат България

" Развиках се и от камиона ми внезапно започнаха да излизат хора - 3-4 млади момчета на по 17-20 години. Изгоних ги и започнах да се оглеждам за камери, тъй като се притеснявах, че някой може да ме е видял с тях. Можеше да ме арестуват и да ме обвинят за каналджийство, да изгубя работата си ", споделя още водачът.

 Повечето водачи на товарни камиони не алармират в полицията, в случай че намерят незаконни мигранти, тъй като се притесняват от арест и обвинявания.
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Повечето водачи на товарни камиони не алармират в полицията, в случай че намерят незаконни мигранти, тъй като се притесняват от арест и обвинявания.

" Нямам визия нито къде са се качили, нито през какъв брой държавни граници съм минал с тях. От кабината задната част на камиона не се вижда и въобще не съм забелязал придвижване. Не желая да си помислям какъв брой пъти е можело да ме засекат с тях. След като ги изгонихq огледах деликатно целия камион. Там, където ги открих, бяха останали одеала, облекла, останки от храна и тоалетна хартия, смърдеше на изпражнения. Почистих всичко и съвсем не можах да дремя. Оттогава доста внимавам на граници или в сектори, в които би трябвало да минавам постепенно ", добавя още лидерът.

Някои танспортни компании и работодатели са осведомени с казуса и са чували за такива случаи от водачите, само че също не подават сигнал до управляващите. Причината е, че се тормозят да не стартират по-чести инспекции на техни камиони, което да докара до проблеми освен с бизнеса, само че и с репутацията им.

Режат брезента и се качват при товара

За казуса с незаконния трафик на мигранти описа пред " Дневник " и чиновник във компания за брезенти. Той изясни, че в последните години клиенти на компанията са ставали от ден на ден водачи на камиони, които намирали ремаркетата си нарязани с макетно ножче.

Заради сходно нещо камионите постоянно са спирани на границата и по тази причина водачите минават през компанията, с цел да бъде зашита кръпката. Мигрантите се покатервали на покрива на ремаркето, като с макетен нож режели брезента във формата на буквата П. След това от вътрешната страна залепвали с тиксо отрязаното парче, с цел да не проличава. Така водачите можели да схванат за нарушената целокупност на брезента едвам когато влязат в ремаркето. Някои от водачите са ставали очевидци и на стряскащи и рискови обстановки.

 Каналджиите режат брезента на камионите, с цел да се качат в товарния отсек, когато водачът спре за отмора.
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Каналджиите режат брезента на камионите, с цел да се качат в товарния отсек, когато водачът спре за отмора.

" Бях спряла да заредя на бензиностанция в Италия. Връщах се към автомобила, когато камион взе по-рязко завой, излизайки от бензиностанцията. От задната част на тира изпадна човек, който се претърколи няколко пъти. Имаше заплаха различен водач с лек автомобил да го блъсне, тъй като в същия миг минаваше около тира ", споделя водач.

" Човекът изпадна на платното ненадейно, на метри от него. Успя да спре в последния миг, а мигрантът стана и хукна към полето ", споделя още водачът. Подобни обстановки могат да се видят на записите от охранителните камери на бензиностанции, специфични места за паркиране на камиони и крайпътни обекти из цяла Европа.

Министерство на вътрешните работи няма статистика, само че предизвестява за зоркост

" Нямаме статистика за случаите на водачи, които инцидентно са разкрили незаконни мигранти в товарите си. Те даже не подават сигнали, тъй като евентуално се тормозят да не бъдат разследвани. От друга страна, безусловно всички водачи на камиони, в които полицията е разкрила мигранти, настояват, че въобще не са знаели. При някои от тях евентуално е по този начин, при други - не. При всички положения обаче те настояват, че не са знаели, поради което и няма по какъв начин да имаме точна статистика за сходни случаи ", разясниха от Министерство на вътрешните работи пред " Дневник ".

Броят на арестуваните незаконни мигранти в България нараства всяка година. През 2021 година бяха арестувани към 11 000, три пъти повече спрямо 2020 година През предходната 2022 година хванатите в страната незаконни мигранти са общо 16 767.

 Министерство на вътрешните работи предизвестява с акция жителите, които виждат съмнително държание, да алармират на телефон 112.
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Министерство на вътрешните работи предизвестява с акция жителите, които виждат съмнително държание, да алармират на телефон 112.

Преди месец.

" За интервала от 2019 до края на 2022 година прокуратурата регистрира фрапантно нарастване на делата, формирани за закононарушения за така наречен каналджийство. През 2019 година новообразуваните каузи са 670, през 2021 година - 1773, а през 2022 година броят на делата е 2626 ", заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева в края на февруари.

 Прокуратурата регистрира повече каузи за каналджийство Прокуратурата регистрира повече каузи за каналджийство

Заради риска от нежелани спътници в средата на октомври Министерство на вътрешните работи стартира акция като слага осведомителни табла, билбордове и надписи към граничните пунктове, с които приканва водачите на камиони да оглеждат деликатно транспортното средство и товара, който карат.

От ведомството показват, че главната цел на самодейността е насърчаването както на водачите на тежкотоварни коли, по този начин и на обществеността, да разпознават признаци за незаконен трафик на мигранти и да рапортуват на органите на реда.

В акцията са включени и реклами в обществените медии, ориентирани към водачи на камиони, както и към хората, които живеят покрай основни за мигрантския поток гранични райони. Разлепени са и плакати тук-там за отмора на водачи на тежкотоварни транспортни средства наоколо до граничните райони.

От Министерство на вътрешните работи насочат и предизвестия - жителите, които виждат съмнително държание, би трябвало да алармират на телефон 112, а водачите на камиони би трябвало да бъдат нащрек и да подсигуряват, че транспортните им средства са уместно заключени, изключително когато пресичат интернационалните граници.

 Билборди покрай границата припомнят на водачите на камиони би трябвало да бъдат нащрек и да подсигуряват, че транспортните им средства са уместно заключени, изключително когато пресичат интернационалните граници.
© Пресцентър на Министерство на вътрешните работи

Билборди покрай границата припомнят на водачите на камиони би трябвало да бъдат нащрек и да подсигуряват, че транспортните им средства са уместно заключени, изключително когато пресичат интернационалните граници.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР