Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите

...
Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите
Коментари Харесай

Една от най-големите колекции от частни носии се намира в село Елешница

Двама мъже от разложкото село Елешница имат една от най-големите частни сбирки от достоверни национални носии. Дрехите, които са главно от средата и края на 19 век, двамата търсят и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от прилежащите Гърция, Македония и Сърбия.

Елешница, Разлог

Иван Чанков и Петър Кърпачев стартират да колекционират носии, декорации и оръжия от Балканите, изработвани през 19 и началото на 20 век, преди няколко години. Колекцията им към този момент наброява десетки достоверни костюми и аксесоари към тях, доста от които те обличат на празници и събори.
Иван Чанков: Още от дете се занимавам с носии, кукери се правехме, от деца още и от там потегли всичко, от Великден потегли по този начин да го кажа и последователно стигнахме до това нещо, което е в този момент.Петър Кърпачев: Има много забавни носии от всички райони. Ето тук можем да забележим една доста елитна и доста рядка носия мияшка от Галичник, с истински украшения по нея. Тук също има доста редки носии от Горна Река Македония още веднъж. Също по този начин носии от Пиринска Македония.
За да не бъдат унищожени или откраднати най-ценните носии и аксесоарите към тях, както и оръжията, се съхраняват в сейфове.
Петър Кърпачев: Голяма част от самите украшения, оръжията през времето са изчезнали от България и в този момент по един или различен метод ги връщаме тука.
Двамата другари не престават да обогатяват сбирката си благодарение на съдружие " Хайдути ", което съхранява българските обичаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР