Двама журналисти на агенция Ройтерс, които бяха осъдени на по

...
Двама журналисти на агенция Ройтерс, които бяха осъдени на по
Коментари Харесай

Мианма амнистира осъдените репортери от "Ройтерс"

Двама публицисти на организация " Ройтерс ", които бяха наказани на по 7 години затвор в Мианма за нарушение на закона за държавната загадка, бяха освободени по силата на прошка, оповестена през април, предадоха международните организации.

Ва Лоне и Киав Сое О бяха наказани през септември. Делото против тях повдигна въпроси доколко Мианма напредва към демокрацията и породи реакции от дипломати и правозащитници. Двамата публицисти работеха по следствие на убийството на 10 рохинджи от силите за сигурност и от будистки цивилни в щата Ракхайн през август 2017 година по време на интервенция против мюсюлманите рохинги, прокудила близо 800 000 души в прилежащ Бангладеш. В информациите на публицистите имаше свидетелски разкази на причинителите на закононарушението, на членове на фамилиите на жертвите, на очевидци. За следствието им " Ройтерс " завоюва премия " Пулицър ".

Мианма амнистира по принцип пандизчии към обичайна Нова година, която стартира там на 17 април. Днес от пандизите ще бъдат пуснати 6520 амнистирани.

" Ройтерс " съобщи, че двамата освободени публицисти не са направили никакво закононарушение. Те прекараха зад решетките над 500 дни. При освобождението си Ва Лоне сподели пред публицисти, че ще продължи да прави работата си, съобщи " Франс прес ".

Стив Адлър, основният редактор на " Ройтерс ", приветства новината за освобождението на публицистите, които назова " храбри кореспонденти ", трансформирали се в знак за значимостта на свободата на медиите по света.

Представителството на Организация на обединените нации в Мианма и правозащитничката и юридически консултант на двамата публицисти Амал Клуни също приветстваха освобождението им. Клуни сподели, че за нея е било чест да съставлява " Ройтерс " и двамата кореспонденти по това дело. Тя изрази вяра, че освобождението им демонстрира, че Мианма е възобновила уговорките си по въпроса за свободата на словото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР