Двама журналисти и един адвокат са били арестувани тази нощ

...
Двама журналисти и един адвокат са били арестувани тази нощ
Коментари Харесай

Арест на журналисти край Перник, работещи по разследване на корупционна схема за обществени поръчки

Двама публицисти и един юрист са били задържани тази нощ и отведени за пояснения в РПУ Радомир, заяви БНР. От показанията им станало ясно, че са провеждали журналистическо следствие, съгласно неофициална информация от Министерство на вътрешните работи. Единият от арестуваните е Димитър Стоянов от проверяващия уебсайт „ Биволъ “. Другият е румънски публицист. 

Предисторията на задържането потегля оттова, че публицистите подават сигнал с непотвърдена информация до ГДБОП за това, че компания в региона на Перник и Радомир се готви да гори секретни документи. По информация на румънски медии документите били свързани с поръчки за еврофондове.

ГДБОП стартира следствие по сигнала и съсно нощес екип на дирекцията отива на мястото, където се допуска, че ще се горят документи. Там открива единствено няколко чувала. След това спецполицаите се отдръпват, само че оставят конфиденциален пост. Именно той вижда през нощта 3-ма души, които се доближават до чувалите и стартират да ровят в тях. По сигнал от тайния пост на място идват полицейски патрули и арестуват тримата.

Пред БНР шефът на ГДБОП, основен комисар Ивайло Спиридонов удостовери случая. „ Беше получен журналистически сигнал за осъществяване на дейности, които ще прикрият корупционни закононарушения. Имам поради заличаване на материали, които са свързани с публични поръчки. Създадохме нужната организация за инспекция на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при осъществяване на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в региона, където се унищожаваха такива материали, бяха арестувани три лица, които в следствие се показаха – две от тях, че са публицисти, едно от тях, че е юрист. Бяха отведени в РПУ за определяне на тяхната идентичност и откакто беше открита самоличността, им бяха снети пояснения какво вършат в региона. Същите бяха освободени “, заяви той. Спиридонов отхвърли да назове коя е компанията, унищожавала документи и за коя тъкмо социална поръчка става въпрос, защото по случая предстоят още разпити и изясняване на условия.

Според изявления във фейсбук страницата на Биволъ, румънският публицист се споделя Атила Биро и след арестите се е наложило да се намеси румънският консул. Двамата работели по следствие под името #ДжиПиГейт #GPGate, част от плана “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria ” на Биволъ и Rise Romania, финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна независимост European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF). " Едни рационално изхарчени 38 000 евро на европейския поданик с отлична възвращаемост - откриване на обири за милиарди. ", означават още от " Биволъ ". От уеб страницата настояват още, че тримата задържани са били държани до 4.00 ч. тази заран на полето, където е осъществен ареста, с белезници и без телефони.  Според обява на " Биволъ " отпреди четири дни, следствието по #ДжиПиГейт открива корупционна скица с еврофондове и публични поръчки през консутански фирми
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР