Двама ирански официални служители заявиха, че Техеран е поискал от

...
Двама ирански официални служители заявиха, че Техеран е поискал от
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Русия изпраща ПВО системи на Иран

Двама ирански публични чиновници обявиха, че Техеран е изискал от Русия съвременни системи за противовъздушна защита в хода на подготовката на Ислямската република за възможна война с Израел, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Информацията бе оповестена ден след визитата на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу в Техеран.

" Двама публични представители на иранското държавно управление, осведомени с военното обмисляне, единият от които е член на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, потвърдиха, че Иран е отправил настояването и допълниха, че Русия е почнала да доставя съвременни радари и съоръжение за противовъздушна защита ", добавя Българска телеграфна агенция.

Върховният водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей разпореди Иран да нанесе пряк удар против Израел, откакто водачът на политическото крило на " Хамас " Исмаил Хания беше погубен в Техеран, където бе дошъл, с цел да участва в церемонията по встъпването в служба на новия президент Масуд Пезешкиан.

Американски и израелски публични лица обявиха, че чакат Иран и неговите съюзнически въоръжени групировки в района да стартират огромна и координирана офанзива против Израел. Милициите, известни като " ос на съпротивата ", включват " Хизбула " в Ливан и хусите в Йемен.

Кадри, публикувани от иранската държавна телевизия, демонстрират по какъв начин Шойгу и началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери беседват на четири очи, а по-късно вземат участие в съвещание на съветската делегация с ирански военни.

" Готови сме за пълноценно съдействие с Иран по районни въпроси ", съобщи Шойгу, представен от иранските държавни медии. Ген. Багери сподели, че двустранните връзки са " дълбоки, дълготрайни и стратегически " и че следва те да се уголемяват.

Русия има стопански и културни връзки и с Израел, където живеят доста съветски евреи. Някои анализатори обаче споделят, че Москва не може да си разреши да отхвърли желаната от Иран помощ, защото прекалено много разчита на ирански дронове за войната в Украйна.

" Ако иранците желаят от руснаците противовъздушна защита, то те си осребряват чиповете ", сподели пред американското издание Колин П. Кларк – шеф на отдела за политика и проучвания в консултантската компания в региона на разузнаването и сигурността " Суфан Груп " (Soufan Group). " Въпросът е по какъв начин руснаците да удовлетворят Техеран, без да скапват връзките си с Израел ", добави американският специалист.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР