Двама индийски военни от Военновъздушните сили са леко ранени в

...
Двама индийски военни от Военновъздушните сили са леко ранени в
Коментари Харесай

При атаката срещу индийската авиобаза Джаму за пръв път е използван дрон

Двама индийски военни от Военновъздушните сили са леко ранени в неделя от гърмеж с дребна мощ, станал на летище, което на 14 км от границата с Пакистан. По публични данни първият гърмеж е блъснал покрива на една постройка, вторият е избухнал на земята и не е донесъл опустошения, заяви ТАСС.

Индийските управляващи публично потвърдиха, че за терористичната офанзива в авиобаза в квартал Джаму в Северна Индия в неделя са употребени безпилотни летателни апарати (БЛА. Това заяви пред кореспонденти шефът на полицията на обединената територия на Джаму и Кашмир Дилбаг Сингх.

" Атаката против военновъздушната база Джаму беше терористичен акт . Дрони с товар бяха употребявани и при двата гърмежа на летището в Джаму ", сподели Сингх в понеделник по NDTV.

Това е първият път, когато терористи употребяват отдалечено ръководени безпилотни летателни апарати за ориентиране на жизненоважни цели в Индия , оповестиха управляващите.

Все още не е ясно от кое място тъкмо са пристигнали дроновете и тече следствие за определяне на траекторията на полета им. Полицията подозира, че зад нападението стоят екстремисти, основани в прилежащ Пакистан. По-рано беше обявено, че екстремистите употребяват безпилотни летателни апарати за прекачване на оръжия и муниции : през миналата година бяха прихванати БЛА, които се опитваха да доставят от прилежащата територия автомати АК-47. Но за терористични офанзиви дронове не са били употребявани преди този момент в Индия.

Територията на Кашмир остава обект на спор сред Индия и Пакистан от 1947 година, когато Британска Индия, откакто получи самостоятелност, беше разграничена на две страни по религиозна линия. В момента в района няма държавна граница: територията му е разграничена от контролна линия. В индийската част групите са дейни в поддръжка на отделянето от страната. Ню Делхи упреква прилежащ Пакистан в поддръжка на екстремисти. Исламабад отхвърля тези обвинявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР