Двама именити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала

...
Двама именити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала
Коментари Харесай

Двама именити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала на славата

Двама именити пернишки волейболисти са включени в Международната волейболна зала на славата /IVHF/ в град Халиоук, щата Масачузетс (САЩ), заяви пресцентърът на регионалната администрация. Това са Борис Гюдеров и Васил Симов. Първият е получил посмъртно самопризнание в категория " Играчи ", а Симов е класиран в категория " Треньори ".

Предложението за номинациите е било разисквано, подкрепено и подписано още през 2017 година от регионалния шеф Ирена Соколова, когато стартирала процедурата по оформяне на документите с двете родни кандидатури.

За сполучливото й внасяне и завършване спомогнал Атанас Ваклинов - перничанин, който от дълги години живее в Съединени американски щати и в никакъв случай не е губил връзката с родния град и развиването на спорта в него.
" Включването на имената на Борис Гюдеров и Васил Симов в Международната волейболна зала на славата е огромно самопризнание, горделивост и остойностяване на триумфите освен на пернишкия, само че и на българския волейбол. Това място е самобитен олтар на забележителни резултати и удивителни състезатели от целия свят. За първи път са номинирани двама души от България и в частност - Перник. Гюдеров и Симов са персони, които издигнаха престижа на волейбола, допринасяйки доста за развиването му със своята отдаденост, висок състезателен професионализъм и забележителни личностни качества ", е споделила Соколова.
През тази година в клас 2019 година на IVHF са препоръчани за номинация 194 души в четирите категории: " Играчи ", " Треньори ", " Организатори " и " Лидери ".
Първият номиниран българин в Международната волейболна зала на славата през 2007 година е ихтиманецът Димитър Златанов.

Борис Гюдеров е български народен играч и треньор по волейбол, както и почетен жител на Перник. Роден е на 12 февруари 1927 година Състезава се за " Миньор " Перник. От 1948 година е част от националния тим по волейбол на България. В продължение на 15 години е и негов капитан. Играе на поста диагонал на разпределителя. Треньорства в Торпедо /Перник/, " Левски Спартак " и Кувейт.
Васил Симов е играч на " Миньор " /Перник/ и ЦСКА /София/. Дългогодишен народен играч. Симов е бил треньор на мъжкия народен тим на България през 1982 година в Аржентина, където отборът ни се класира пети.

В интервала 1978 - 1981 година той тренира и женския народен тим на България. Ръководените от него състезателки реализират на олимпиадата в Москва бронзов орден, а на европейските шампионати в София и Лион - златен и бронзов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР