Двама френски журналисти, заподозрени, че са шантажирали краля на Мароко

...
Двама френски журналисти, заподозрени, че са шантажирали краля на Мароко
Коментари Харесай

Изправят пред съд двама френски журналисти

Двама френски публицисти, обвинени, че са шантажирали краля на Мароко Мохамед VI, ще бъдат изправени пред съда, заяви БГНЕС.

На 2 февруари съдът е разпоредил развой против Ерик Лоран и Катрин Грасие по обвиняване в шантаж. От двамата са снети обвиняванията за изнудване.

Журналистите бяха задържани в Париж през август 2015 година По информация на следствието те се обърнали по-рано към посолството на Мароко във Франция с молба да им бъде оказано подпомагане за написването на книга за кралството и по-специално за крал Мохамед VI.

По време на диалозите си с представители на кралския двор публицистите недвусмислено загатнали, че обявата ще бъде скандална и дали обещание да не разгласяват своето произведение против сумата от 3 млн. евро .

Мароканските дипломати се обърнаха към управляващите във Франция, след което беше проведена среща с репортерите в едно парижко кафене, където двамата публицисти бяха арестувани с предадената сума.

Лоран и Грасие са известни с журналистическите си следствия във Франция. Лоран има няколко книги на тематика банкови измами, петролен бизнес, политика в Близкия Изток. Грасие проверява скандалната история за възможното финансиране на президентската изборна акция на Никола Саркози от някогашния либийски водач Муамар Кадафи.

Двамата са издадоха книга през 2012 година, в която дадоха доста неласкава характерност на Мохамед VI.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР