Двама европейски служители разкритикуваха Доналд Тръмп след коментарите на бившия

...
Двама европейски служители разкритикуваха Доналд Тръмп след коментарите на бившия
Коментари Харесай

Европейски лидери разкритикуваха коментарите на Тръмп за НАТО и Русия

Двама европейски чиновници разкритикуваха Доналд Тръмп след мненията на някогашния президент на Съединените щати, че няма да отбрани съдружниците от НАТО, които не отделят задоволително пари за защита, от евентуална съветска инвазия, съобщи Ройтерс.  

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон бе запитан в изявление за телевизия " Шен енфо " (LCI) за вчерашните забележки на Тръмп, който евентуално ще бъде претендентът на републиканците на идните президентски избори в Съединени американски щати.

" Не можем да гадаем на всеки четири години какво ще стане с нашата сигурност според от тези или тези избори, а точно президентските в Съединени американски щати " , сподели Бретон и добави, че водачите на Европейския съюз схващат, че блокът би трябвало да усили личните си военни разноски и качества.

Полският министър на защитата Владислав Кошиняк-Камиш също изрази мнението си. " Мотото на НАТО " един за всички, всички за един " е съответен ангажимент. Подкопаването на доверието в съюзническите страни значи намаляване на цялата НАТО " , написа той в обществената мрежа Х.

" Никоя предизборна акция не е опрощение за игра със сигурността на Алианса " , добави той.

Всяко съмнение, че съдружниците от НАТО няма да се пазят взаимно, подкопава сигурността на целия алианс и излага на риск американските и европейските бойци , съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изказване.

" Всяко нахлуване против НАТО ще бъде посрещнато с обединен и мощен отговор " , добави той, реагирайки на мненията на Тръмп. 

Служителите в централата на НАТО в Брюксел не дадоха отговор незабавно на молбата за коментар. Вашингтонският контракт съдържа член, който подсигурява общата защита на страните от пакта, в случай че някоя от тях бъде нападната. 

Думите на Доналд Тръмп, който заплаши, че в случай че бъде избран отново за президент на Съединени американски щати, повече няма да пази страните членки от НАТО, които не отделят задоволително средства за защита, са " безразсъдни ", съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от Франс прес.

" Северноатлантическият алианс поддържа сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците към този момент 75 години ", сподели Мишел в обществената мрежа Х.

" Безразсъдните изявления за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват само ползите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света " , добави той.

" Напротив, те акцентират новата нужда Европейският съюз незабавно да развие своята стратегическа автономност и да влага в защитата си ", означи Мишел.

Тръмп, говорейки през вчерашния ден на политически протест в щата Южна Каролина и припомняйки среща с водачи на НАТО, цитира президента на " огромна страна ", която не назова, да пита: " Добре, сър, в случай че ние не платим (повече пари за защита - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни отбраните ли? " Аз му отговорих: " Няма да платите? Вие нарушител ли сте? Не единствено няма да ви защитя, само че и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си изиска ", сподели Тръмп пред възможните си гласоподаватели.

" Това сме го чували и преди... Нищо ново под слънцето ", сподели Бретон. " Може би той има проблеми с паметта, в действителност това беше жена президент, само че не на страна, а на Европейския съюз ", съобщи той, визирайки председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и диалога, който тя е провела с Тръмп през 2020 година

" Да насърчаваш нашествия на територията на нашите най-близки съдружници от страна на пагубни режими е ужасяващо и безогледно - това заплашва националната сигурност на Съединени американски щати, международната непоклатимост и вътрешната ни стопанска система ", съобщи представителят на Белия дом Андрю Бейтс по отношение на думите на някогашния президент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР