Двама души загинаха при руска бомбардировка на училище в украинското

...
Двама души загинаха при руска бомбардировка на училище в украинското
Коментари Харесай

Евакуирани от Мариупол пристигнаха в Запорожие

Двама души починаха при съветска бомбардировка на учебно заведение в украинското село Билохоривка в Луганска област. Най-вероятно жертвите на офанзивата са общо 60 души, защото толкоз са останали под руините. Украинската страна чака нов взлом против стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, откакто всички цивилни възрастни хора, дами и деца през вчерашния ден бяха изведени оттова.

Училището в Билохоривка е било атакувано през вчерашния ден следобяд. Според локалните управляващи върху него е хвърлена съветска бомба. В постройката са се били скрили 90 души. 30 от тях са избавени, 7 са ранени. Селото е " гореща точка " на бойните дейности през последната седмица. То е покрай Северодонецк. На мястото се търсят оживели.

" В учебното заведение падна авиобомба. То е изцяло разрушено. Екипи разчистват отломките. 60 души са се крили там от бомбардировките. Нашите служащи ще се опитат да разчистят мястото както могат, само че възможностите хората да са живи са дребни ", съобщи Сергий Гайдай, губернатор на Луганска област.

Тежко потърпевшата Бородянка се пробва да се съвземе. Градът е на 60 километра северозападно от Киев. Местни хора и доброволци разчистват руините. Хората се концентрират върху снабдяването с хранителни артикули и отварянето на учебни заведения. Те са уверени, че ще се оправят.

" Украйна е съществувала през вековете по време на войни. Останала е цяла. Никой не я е сломил, не я е завоювал, оживяла е. И по този начин ще си остане ", добави Ирина Старовойтенко, пенсионерка от Бородянка.

Евакуирани от Мариупол дойдоха в Запорожие.

" Страшно е, тъй като те се готвят да честват 9 май, Денят на успеха в Мариупол, само че градът към този момент не съществува. Целият беше бомбардиран. Нищо не остана от него ", добави Евгений Амелин, евакуиран от Мариупол.

В същото време украинските бойци в обсадения комбинат " Азовстал " в Мариупол се зарекоха да се бият, до момента в който са живи.

" Засега няма помирение. Цяла нощ самолетите на врага бомбардираха. Извършиха 25 полета ", съобщи Святослав Паламар, заместник-командир на полка Азов.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски още веднъж сподели, че се търсят разновидности да се изведат военните от комплекса. Около 200 от тях са ранени. Зеленски направи прочувствено послание в деня, в който Европа чества годишнина от капитулацията на нацистка Германия през 1945 година.

" Не издържахме даже век. Нашето " в никакъв случай повече " продължи единствено 77 години. Злото се завърна ", сподели Володимир Зеленски.

В Киев украинският президент се срещна с председателката на немския Бундестаг Бербел Бас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР