Двама души загинаха днес при силната буря Янос в централната

...
Двама души загинаха днес при силната буря Янос в централната
Коментари Харесай

Двама загинали от урагана Янос в Гърция

Двама души починаха през днешния ден при мощната стихия Янос в централната част на Гърция. Наводнени са улици и домове, предадоха международните организации, представени от БНР.

Вчера ураганният вятър е изкоренил дървета и е предизвикал прекъсване на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес . След това ураганът е нанесъл вреди в региона на градовете Кардица и Фарсала.
 Външно предизвести за увеличаване на циклона Янос в региони на Гърция
Външно предизвести за увеличаване на циклона Янос в региони на Гърция

Препоръчва на сънародниците ни там да наблюдават метеорологичната конюнктура

Жертвите като стара жена, чието тяло е било намерено в наводнена къща в село покрай Фарсала, и 63-годишен пастир, който се удавил в придошлите води. Обявена за изчезнала е друга жена, която е пренебрегнала възбраната за придвижване в наводнен регион.

Проливен дъжд трансформира в езеро град Кардица, там управляващите не разрешиха на хората да излизат от домовете си. Водата от придошла река е унищожила минимум два моста и няколко здания , в това число локалния здравен център в град Музаки в региона Тесалия. Властите предизвестяват да не се приближават хората до морето и до реки. Без електрозахранване е част от Южна Гърция.

Железопътните връзки сред столицата Атина и северния град Солун са прекратени.

Получени са близо 2500 сигнала за помощ за избавяне на хора, премахване на паднали дървета и изпомпване вода от домове и магазини. Службите са избавили над 600 души. С хеликоптер избавиха семейство с дете от наводнена къща. Жителите на няколко села се изтеглиха в църкви, които са на по-високи места и не са наранени от наводнението.

Електроснабдяването е прекратено на доста места, в Кардица и на Йонийските острови се поставят старания за възобновяване му. Пет кораба са заседнали край островите Закинтос и Лефкада в петък, заяви бреговата защита.

Днес циклонът доближи до област Атика. Засега няма данни за вредите.

Подобен циклон е регистриран за пръв път в Гърция през 1995 година, само че през последните години това събитие се появява все по-често . Страната претърпя сходни стихии през 2018 година През 2017 година наводнения лишиха живота на 25 души и оставиха стотици без покрив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР