Двама души са загинали в резултат на силното земетресение, разтърсило

...
Двама души са загинали в резултат на силното земетресение, разтърсило
Коментари Харесай

След заметресението в Япония: Загинали, изчезнали и ранени

Двама души са починали вследствие на мощното земетресение, раздрусало Япония, съобщи ТАСС. Ранените са 120, добавя Ройтерс.

Трусът с магнитуд 6,7 стана в 3,12 ч. локално време през днешния ден. Епицентърът бе в окръг Ибури, на дълбочина 37 километра на остров Хокайдо.

Трусът е провокирал опустошения и свлачища в обитаеми места на острова. Към канцеларията на премиера Шиндзо Абе е основан спешен щаб. 25 000 военни от силите за самозащита са пратени за очистване на последствията от труса.
39 души се водят за изчезнали в град Ацума. Там трусът е провокирал свлачище, което е погребало къщи и пътища, съобщи Франс прес. Кадри, направени от въздуха, демонстрират, че планините са безусловно разцепени на две от внушителни свличания на кални маси, изтръгнали дървета и погълнали здания. Пожарникарите изтеглят хората от региона с хеликоптери.

Земетресението провокира и прекъсване на тока из целия остров Хокайдо. Близо 3 милиона семейства останаха на мрачно. Избухнаха и няколко пожара.
Спирането на тока стана причина и атомната централа Томари да изгуби външното си зареждане и да се наложи трите реактора да бъдат охлаждани благодарение на система за спешно зареждане. Централата не работи от 2011 година, от повредата в централата Фукушима.

Заради труса бяха анулирани над 200 полета и бяха спрени влакове.

След първия трус имаше серия от вторични земетресения и още едно мощно земетресение. Трусът порази Япония в миг, в който тя се възвръща от прекосяването на урагана Джеби, лишил живота на 11 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР