Двама души са взели 25 милиона лева от . Става

...
Двама души са взели 25 милиона лева от . Става
Коментари Харесай

Bird.bg почна да публикува имена по скандала с изчезналите милиони за АМ Хемус

Двама души са взели 25 милиона лв. от ". Става въпрос за част от оповестените съвсем 56 милиона лв. за Лот 5 от автомагистралата, дадени на 5 " изчезнали търговци " - съгласно терминологията на Министерство на вътрешните работи.

На тази конференция служебният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че пълномощници на въпросните 5 компании изтеглили 55 милиона лв. " на каса " - без да бъде упоменато нито едно име. Но проверяващият журналистически уебсайт Bird.bg и врачанският " Зов Нюз " показват имена в собствен.
 Българска народна банка в публично известие: Бойко Борисов не е банкер Българска народна банка в публично известие: Бойко Борисов не е банкер
Председателят на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов не е притежател и не взе участие в органи на ръководство на търговски банки в Българи...

Съгласно оповестените обществени данни от районното министерство, в началото парите за Лот 5 са били преведени от държавната " Автомагистрали " ЕАД на " Водно строителство – Благоевград " АД. След това през сдружение обозначено като " буфер " в схемата на Министерство на вътрешните работи, средствата били пренасочени към " изчезналите търговци ".

Според журналистическото следствие, едно от фирмените имена, забъркани в историята, е на " Про Билдинг Груп " ООД. В Търговския указател като адрес за преписка с Национална агенция за приходите е посочен " Русалийски проход " 10, вход Б; ет. 2; ап. 10, само че подобен апартамент не съществува, а и никой на този адрес не е чувал за такава компания. Подобно е ситуацията и с останалите кухи компании в историята, споделят от Bird.bg.

" Про Билдинг Груп " е записана на 03.09.2019 с капитал 63 лева от Наташа Тошкова Каменова, родена 1949 година, от гр. Лом. На 30.10.2020 като съучастник влиза и Иван Тодоров Георгиев, който е притежател на 37 компании и шеф на 40, а доста от тях имат задължения към Национална агенция за приходите. " Про Билдинг Груп " има дълг от 2,5 млн. лв. към Национална агенция за приходите и е в листата на компании без имущество.

Именно тази компания, сред 18 юни, 2020 година и 23 септември, 2020 година получава 13 962 222 лева от " Бул Строй Груп ИГ " ЕООД, обвързвана с " Водно строителство – Благоевград " АД, която пък е получила 87 милиона от страната, с цел да строи Лот 5 на Автомагистрала " Хемус ", твърди Bird.bg.

13 309 290 лева от тези 13 962 222 лева били изтеглени на каса " в сакове и чували " от прокурист на " Про Билдинг Груп ". Това е Данаил Найденов Георгиев, който е наследник на собственичката Наташа Каменова. През 2009 година Георгиев влиза в политическия съвет на партията " Евророма ", а през 2011 година води листата на партия " Евророма " за локалните избори в Лом. Той живее в ромската махала в Лом и удостоверява, че е разпитван по случая с милионите за лот 5 на Автомагистрала " Хемус ". Отрича обаче да има нещо общо и да е теглил пари.
 Фирма, получила 84 млн. от градежа Хемус, упрекна Рашков в принуда Фирма, получила 84 млн. от градежа " Хемус ", упрекна Рашков в принуда
" Водно строителство " АД - една от компаниите, работили по градежа на автомагистрала " Хемус ", дефинираха разкритията на вътрешния министър Бойк...

Лидерът на " Евророма " Цветелин Кънчев обаче твърди, че Георгиев отишъл " по линия на ГЕРБ, пък след това си ги взема Движение за права и свободи ", като намесва името на скандалния народен представител Димитър Аврамов. Именно Аврамов мина през ГЕРБ като народен представител и финишира в Движение за права и свободи като депутат - с откакто към този момент е в редиците на Движение за права и свободи и, до момента в който още беше прочут като народен представител от ГЕРБ.

Подобна история има и по отношение на друга компания - " Левента 90 " ЕООД. Според презентацията на Министерство на вътрешните работи сред 18 декември, 2020 година и 6 януари, 2021 година е получила 11 987 940 лева. от " Бул Строй Груп ИГ ". " Левента 90 " е компания с история, основана през 2012 година в Пловдив, само че на 29.05.2020 сменя притежателя си с Емил Захариев Илиев от Мездра. Адресът на компанията е в София.

Пълномощникът на " Левента " се казва Тома Георгиев Янков и съгласно източник, осведомен с следствието, той е изтеглил на каса 11 831 315 лева Пред Bird.bg и " Зов нюз " Янков е удостоверил, че е прокурист, само че не е коментирал дали е теглил посочените пари. Самият Янков е бил ръководител на младежката конструкция на Движение за права и свободи в Мездра.

Бащата на Тома Янков е Георги Янков, който е племенник на някогашния прокурор и ромски водач Тома Томов и е имал обща компания с него. Това удостовери пред Bird.bg и " Зов Нюз " по телефона самият Тома Томов, само че омаловажи ролята на сина на племенника си в абсурда. " Момчето е работило преди две години, излъгали са го, не са му платили. От тая туфа нищо няма да излезе ", споделя той.

Но публицистите от Bird.bg настояват, че въпросните двама пълномощници са предали парите на различен човек, а въпросният човек е получил милиони и по линия на останалите " изчезнали търговци " по сходен метод. И дават обещание още разкрития.
 Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата Хемус, тя ли е напълнила чекмеджетата му Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата " Хемус ", тя ли е напълнила чекмеджетата му
Сега ги няма създателите на това, което се е случвало, изпокрили са се. Това сподели на конференция служебният вицепремиер и министър на...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР