Двама души са с повдигнати обвинения и заподозрени с търговия

...
Двама души са с повдигнати обвинения и заподозрени с търговия
Коментари Харесай

Открития америций в Пловдивско, можел да се използва за мръсни бомби, двама са с обвинения

Двама души са с повдигнати обвинявания и обвинени с търговия на с рискови и радиоактвини субстанции. По време на профилираната интервенция в Пловдив на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са конфискувани 80 плочки с радиоактивния рисков метал америций. Според проверяващите те са били държани за продажба. Търгували са ги по 5000 евро плочка.

 

Това стана ясно от взаимен брифинг на Окръжна прокуратура Пловдив, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, който се организира в Пловдив. В него участваха Атанас Илков, длъжностен министър на вътрешните работи, Пламен Тончев, ръководител на Държавна организация " Национална сигурност “, Ваня Христева, областен прокурор на Пловдив, и Славена Костова, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив.

 

Наблюдаващият прокурор изясни, че извършената през вчерашния ден акцията е била секретна, като в нея са взели участие и други служби за сигурност, в това число ДАНС и Прокуратурата. Действията били подготвяни доста деликатно, защото поради рисковото вещество америций.

 

Разследващите увериха, че рисковото вещество все още се съхранява на безвредно за обществото място в държавното дружество " Радиоактивни боклуци ".

 

По данни на проверяващите органи откритият америций е можел да се употребява за производството на мръсни бомби - усторйства, които съдържат в себе си стандартен експлозив и източник на йонизиращо излъчване.

 

По време на интервенцията на сътрудниците от ДАНС и спецполицаите от Министерство на вътрешните работи са съдействали и пожарникари със особено съоръжение. Америцият има йонизиращо излъчване и затова би трябвало да се съхранява и транспортира при специфични условия.

 

Къщата, където е открит рисковият метал се намира безусловно в задния двор на полицейското ръководство в Карлово. Имотът е благосъстоятелност на трима братя и една сестра, които се занимават с отглеждане на животни, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

 

Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана персонално от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

 

Източник Българска национална телевизия, Фокус

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР