Двама души са обвинени в извършване на измама чрез въвеждане

...
Двама души са обвинени в извършване на измама чрез въвеждане
Коментари Харесай

Измамници "дръпнали" 150 000 лева през телефона на жена, преди банката да блокира част от сумата


Двама души са упрекнати в осъществяване на машинация посредством въвеждане в подвеждане. Те изтеглили близо 150 000 лв. през телефона на жена, само че с помощта на бързите ѝ реакции от банката съумели да блокират 119 000 лв. от тях. 30 000 лв. към момента не са възобновени. Днес Районната прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителния акт.

На 06 август 2021 година жителка на Берковица получила позвъняване на мобилния си телефон от лице, показало се като чиновник на банка. Той съобщил на дамата за постъпили данни за корист с персоналните ѝ данни и направени опити за разпореждане на парични суми от банковата ѝ сметка.



Мъжът ѝ споделил, че я свързва със чиновник от отдел „ Информационни технологии “ на банката, който на собствен ред убедил пострадалата да изтегли мобилно приложение.

След това тя предоставила код за достъп до телефона си. Според въпросния „ компютърен експерт “ това било належащо за сканиране за вируси и определяне на повода за преводните нареждания.

Той ѝ предложил подпомагане, като за по-голяма меродавност изпратил на дамата скрийншот, показващ наличността по нейната сметка.

Междувременно дамата направила инспекция посредством мобилното приложение на обслужващата я банка и открила, че по сметката ѝ има доста по-малка сума.

Незабавно тя посетила клон на обслужващата я банка и уведомила какво се е случило. Там удостоверили, че от нейната сметка са направени пет нареждания към сметка на компания. Сумите били блокирани. Впоследствие по сметката на дамата са възобновени 119 000 лв.. Липсвали обаче останалите 30 000 лв. по един от преводите.

В хода на следствието са открити паричните преводи, както и шефа на компанията, който е притеглен като обвинен.

Събрани са доказателства, че той е изтеглил в брой 10 000 лв. и превел с платежно разпореждане 19 700 лв. по сметка на компанията му в друга банка.

Мъжът не се признава за отговорен и упреква различен мъж, който го е помолил по банковата сметка на компанията му да бъде изработен паричен превод на пари. При постъпването на сумата той трябвало единствено да я изтегли и да му я съобщи.

При извършената очна ставка не са отстранени несъгласията сред двамата обвинени.

По делото са събрани доказателства, които по безапелационен и неоспорим метод откриват виновността на причинителите на закононарушението - банкови извлечения и информации, заверени копия на платежни нареждания, заключението по назначената и направена съдебно-икономическа експертиза, докладна бележка с разбор на трафични данни, протоколи за разпит на очевидци.

Причинените на потърпевшата вреди в размер на 30 000 лв. не са възобновени.

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР