Двама души са били арестувани близо до Виена в хода

...
Двама души са били арестувани близо до Виена в хода
Коментари Харесай

Двама са арестувани за атаката във Виена

Двама души са били задържани покрай Виена в хода на полицейската интервенция, стартирана след терористичната офанзива в австрийската столица, предава държавната осведомителна организация АПА. По данни на правоохранителните органи арестите са осъществени в Санкт Пьолен – столица на федерална провинция Долна Австрия, след претършуване на два обекта. Градът е ситуиран на 65 км западно от Виена.

В ранната заран министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер даде конференция, на която повтори апелите обществеността да стои надалеч от улиците на Виена. Той удостовери, че полицията е застреляла един нападател в понеделник вечерта, мъж, облечен в колан с експлозиви, който се оказа подправен. Властите го дефинираха като съидейник на "Ислямска страна ".

Все още не се изключва версията за повече от един нападател.

Последните атентати в Австрия и Афганистан демонстрират, че тероризмът визира всеки и е значимо битката с "Ислямска страна " (ИД) да продължи. Това написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла през днешния ден по телефона с австрийския канцлер Себастиан Курц, заяви представител на комисията. Той означи, че във Виена след снощния терористичен удар са изпратени за поддръжка чиновници на Европейски Съюз, без да даде детайлности.

Държавите от Европейски Съюз сами правят оценка нивото на терористична опасност, уточни представителят в отговор на въпроси на конференция.

По неговите думи Европейска комисия не изготвя и не разполага с оценка на терористичната опасност в Европа от последните дни.

Турция се гордее с двамата герои във Виена нощес, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу във връзка на двама мъже от турски генезис, притекли се на помощ на ранен служител на реда и жена при снощното нахлуване в австрийската столица, съобщи турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

"Във Виена нощес имаше двама герои. Те направиха това, което би трябвало да направи всеки турчин и мохамеданин. Реджеп Тайип и Микаил! Благодарим, деца. Гордеем се с вас! ", написа в Туитър Чавушоглу.

Повод за поста на турския външен министър стана проявената смелост от двама етнически турци, живеещи във Виена - Реджеп Тайип Гюлтекин и Микаил Йозен, за които оповестиха медии. Според изявленията двамата са ММА бойци, които се помогнали на жена в региона на престрелката да се скрие и на ранен служител на реда.

Гюлтекин е бил прострелян в крайници по време на стрелбата.

Чавушоглу е разговарял с него по телефона тази заран.

Телефонен диалог турският първи посланик е провел също и с австрийския си сътрудник Александър Шаленберг, пред който е изказал съболезнования за жертвите на терористичната офанзива и е декларирал солидарността на Турция с Австрия, заяви електронното издание на в. "Хюриет ".

Турция осъди по-рано през днешния ден смъртоносната терористична офанзива във Виена, в която по последни данни бяха убити четирима, а 15 бяха ранени. "Като страна, която се бори с всевъзможен жанр тероризъм от десетилетия, Турция се солидализира с австрийския народ ", се показва в изказването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР