Двама души с двойно гражданство, германско и руско, бяха арестувани

...
Двама души с двойно гражданство, германско и руско, бяха арестувани
Коментари Харесай

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Д вама души с двойно поданство, немско и съветско, бяха задържани в Германия по съмнение, че са подготвяли саботажи, в това число против американски военни обекти, за да попречват военната поддръжка за Украйна, заяви немската прокуратура, представена от

(*Видеото е архивно)

Властите са претърсили домовете и работните места на двамата обвинени, които са упрекнати, че са работили за задгранична разследваща работа.

Един от обвинените, разпознат от управляващите като Дитер С., от октомври 2023 година е обсъждал вероятни заприказва с лице, обвързвано с съветските секрети служби, се споделя в известието на прокуратурата. Дитер С. е бил квалифициран да извърши бомбени офанзиви и палежи на военни обекти, в това число употребявани от американските сили, като е заснемал също боен превоз и съоръжение.

" Нашите органи за сигурност предотвратиха вероятни набези с експлозиви, които са имали за цел да саботират военната ни помощ за Украйна ", съобщи министърката на вътрешните работи Нанси Фезер. " Това е изключително сериозен случай на хипотетична шпионска активност в интерес на незаконния режим на Путин ", добави тя.

Германия се трансформира в един от най-големите снабдители на военна помощ за Киев, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година, както и в съществена цел на съветските шпионски интервенции, настояват управляващите.

Според сп. " Шпигел " измежду оборудванията, против които е бил плануван бойкот, е военната база " Графенвьор " в южната провинция Бавария, където украински бойци се образоват да употребяват американски танкове " Ейбрамс ". 

Руското посолство в Берлин не е дало отговор досега на молбите за коментар, отбелязва Ройтерс.

" Действията са имали за цел по-специално да саботират военната поддръжка, предоставяна от Германия на Украйна против съветската военна експанзия ", се споделя в изказването на немските прокурори. 

Прокуратурата подозира, че

Дитер С., чието фамилно име не се оповестява заради немските закони за отбрана на персоналните данни, се е сражавал в редиците на подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Източна Украйна от декември 2014 година до септември 2016 година - в самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).

В обособен случай предишния месец прокурорите упрекнаха чиновник в немската организация за военно доставяне в опит да съобщи секретна информация на съветското разузнаване, напомня Ройтерс. 

Новината за арестите през днешния ден съответства с изненадващото посещаване на немския вицеканцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек в Украйна.

Германия също насочи незабавен апел към страните да оказват помощ за укрепването на противовъздушната защита на Украйна, защото съветските сили не престават ударите против украински градове и инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

" Ще продължим да оказваме голяма поддръжка на Украйна и няма да позволим да бъдем сплашвани ", съобщи Фезер.

Малко по-късно, в отговор на журналистически въпрос, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че

не разполага с информация за арестите в Германия и по тази причина не може да разяснява случая.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР