Двама души оцеляха затрупани от свлачище край Албена. Инцидентът е

...
Двама души оцеляха затрупани от свлачище край Албена. Инцидентът е
Коментари Харесай

Каква е причината за свлачището край Албена, при което бяха затрупани двама души?

Двама души оцеляха затрупани от свлачище край Албена. Инцидентът е станал в региона на ресторант " Моби Дик ". Свлачището се е активизирало към 10:30 часа, като затрупва заведението и паркирани в региона коли. Пострадали са мъж и жена. Жената е в реанимация, а мъжът е без съществени пострадвания. Това не е първият сходен случай - преди близо 20 години на същото място свлачище лиши живота на двама души. Опасността от нови свличания на земна маса в региона не е отминала.

Двама души бяха затрупани при активирането на свлачище тази заран в региона на ресторант " Моби Дик " край Албена. Жената е с тежки пострадвания и е в болничното заведение в Добрич.

Мъжът е в положително положение, настанен е в болница " Света Анна " във Варна. В момента регионът се охранява от полицията, достъпът до мястото на случая е неразрешен. Това не е първият подобен случай - преди 19 години свлачище на същото място лиши живота на двама души.

Инцидентът е станал към 10 и половина тази заран. Свлачището е затрупало хора от близкото заведение, като самото заведение е избутано от скалните маси до самия плаж.

Очевидци са алармирали незабавно и избавителните екипи от Балчик и Албена съумяват да извадят двамата затрупани. Първо е избавен мъжът, който е единствено с контузии на меките тъкани. Жената е била затисната сред две хладилни витрини, потърпевша е тежко и сега е в реанимацията на МБАЛ Добрич.

" Чух голям екот, дървета, които бяха най-горе започнаха да падат и от тях целият склон се срина. Веднага изтичах, още хора имаше. Хората бяха затрупани от магазинчето под това и се чуваха и дамата, и мъжът се чуваха, че са живи ", показа Евгени Цонев, свидетел.

" Започнахме да викаме. Чухме, че вътре се чува дамата - собственичката и мъжът ѝ. Казаха, че там били затрупани, само че бяха живи и влязохме в контакт с тях и добре са ", описа Пламен Каликов, свидетел.

По-тежко е потърпевша дамата.

" Колегите са разкъртили строителни структури и земна маса. За благополучие са обезпечили бързо достъп до дамата. Била е затисната, потърпевши са краката ѝ ", съобщи комисар Дарин Димитров, шеф РД ПБЗН-Добрич.

61-годишната жена е в реанимацията в Добрич. Според дежурния доктор няма заплаха за живота ѝ.

" Състоянието на дамата е приемливо, сега е в операционната ", добави доктор Георги Козаров, МБАЛ-Добрич.

Мъжът е в по-леко положение, настанен в травматологията на варненската болница " Света Анна ".

" В момента не се търсят други лица. Извършват се процесуални дейности от сътрудниците от полицията, вършат се огледи ", добави комисар Дарин Димитров.

В момента достъпът до мястото е неразрешен, водата и токът са спрени. Причините за случая се обясняват.

" Най-вероятно подпочвени скатни води са съдействали. Това е околност, която е обект на наблюдаване от доста години. Всичко до вилната зона на Балчик е свлачищен регион ", съобщи основен комисар Николай Николов, шеф Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

" Може да е и спукан тръбопровод, само че не мога да кажа.Това свлачище от дълго време е известно. То не е нещо ново. Има портал, знак " Влизането неразрешено ", има заповеди, само че със правосъдно решение наемателите си извоюваха този портал да не може да се заключва ", добави Николай Ангелов, кмет на Община Балчик.

Въпреки възбраната за влизане в рисковата зона извършители с коли и каравани не престават да влизат. Свлачището през днешния ден затрупа повече от 10 коли и блокира още толкоз. Сериозни вреди по инфраструктурата не са нанесени.

" Няма вреди по плажа никакви. Там си е свлачищна зона от доста години. Укрепвана е, доколкото знам, от Министерството на районното развиване и благоустройството преди години. Явно отново се е раздвижило това място ", сподели още Илин Димитров, длъжностен министър на туризма.

През 2003 година свлачище на същото място затрупа няколко бунгала - починаха двама души. Сега за терена има подготвени предпроектни изследвания на районното министерство, чака се финансиране за подсилване на свлачището.

Вижте още в директното включване на Петър Дойкински.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР