Двама души от Пловдив са заболели от западнонилска треска в

...
Двама души от Пловдив са заболели от западнонилска треска в
Коментари Харесай

Нови два случая на западнонилска треска в Пловдив

Двама души от Пловдив са болни от западнонилска тресчица в интервала 22-28 октомври. Тревожната информация беше изнесена от Националния център по публично здраве и разбори. Прави усещане, че с изключение на в Пловдив няма други случаи на това рисково заболяване. Заразилите се пациенти са настанени в Неврологична клиника на УМБАЛ " Свети Георги " -Пловдив. Болните са под непрестанно лекарско наблюдаване.

Първият случай на пловдивчанин с рисковия вирус бе регистриран на 3 септември. Мъжът беше с тежък енцефалит и даже изпадна в кома. Благодарение на напъните на лекарите в Неврологична клиника обаче индивидът бе избавен, а след това оздравял изцяло. Той постъпи в болничното заведение, откакто е бил на отмора на море.

На 25 септември пък беше регистриран първи за годината смъртен случай след заразяване със западнонилска тресчица у нас. В Ямбол умря 84-годишен пациент. Възрастният мъж е лекуван една седмица в инфекциозно поделение на ямболската болница, само че не съумял да преживее болестта. Той не е пътувал до рискови страни и към момента не ясно по какъв начин е пипнал вируса.

Западнонилската тресчица се диагностицира мъчно. 80% от инфектираните не демонстрират никакви признаци. При останалите заболяването стартира сходно на грип - с температура, болки в тялото, изнемощялост, отичане на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и провокиран от след това развъртян енцефалит или менингит. Това са главно възрастни и хора с отслабена имунна система, напълно дребни деца.

Това лято имаше голям брой инфектирани и умряли от западнонилска тресчица в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия. Тя се популяризира от комари, а поради топлото време през есента те към момента са дейни и рискови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР