Двама души от болницата Шейново са с предупреждение за уволнение,

...
Двама души от болницата Шейново са с предупреждение за уволнение,
Коментари Харесай

Трима от Шейново са наказани заради разменените бебета. Болницата вече ще извършва двойна проверка

Двама души от болничното заведение " Шейново " са с предизвестие за уволняване, а един е намален в длъжността си поради случая с разменените бебета. Това стана ясно по време на брифинг на шефа на лечебното заведение Румен Велев.

С дисциплинарно наказване са началникът на отделението и дежурният доктор, както и старшата акушерка, която е участвала на изписването на бебетата. Тя е намалена в длъжността си.

" Докладът на Медицински контрол не беше изненада за нас, тъй като огромна част от нещата съответстваха с това, което сподели нашата вътрешна инспекция - а точно какво е станало с размяната на бебета и кой какъв пропуск е направил. На базата на тази вътрешна инспекция, постанових дисциплинарни санкции на трима души ", акцентира Велев.

За размяната на двете бебета се разбра през декември от известие на прокуратурата. Майка, която е била пациент на " Шейново ", се усъмнила, че бебето, с което е изписана, е нейното. След осъществяване на ДНК тест подозренията ѝ се удостоверяват.

По случая стартира вътрешна инспекция, която откри, че номерът на гривничката, която се слага на детето при раждане, не подхожда на този на майката и по този начин двете бебета на процедура са били разменени.

Директорът на болничното заведение сподели още, че не счита да подаде оставка.

Освен санкции към този момент са подхванати и промени в организационния развой при изписването на бебета от болничното заведение. Вече ще има двойна инспекция при изписване - с изключение на акушерката ще се разписва и още един чиновник на болничното заведение.

" Майката, която досега се е разписвала, че даваме нейното бебе, което е родила, ще би трябвало напишат номера на гривната на бебето. Така ще имаме надзор и от страна на родителите ", изясни Велев.

В понеделник стана ясно, че за акушерство и неонатология са нарушени при размяната на бебетата в болничното заведение. Заради сериозния скандал ИА " Медицински одит " разпореди цялостна инспекция на всички родилни отделения в България, с цел да се откри дали тези пропуски са систематични и дали има потребност от възстановяване на стандартите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР