Двама души намериха смъртта си заради паднали дърветаМахат снегопочистваща фирма

...
Двама души намериха смъртта си заради паднали дърветаМахат снегопочистваща фирма
Коментари Харесай

Ураганът „Фредерик“ удари пътища и училища

Двама души откриха гибелта си поради паднали дървета
Махат снегопочистваща компания в Бургас след отвод да извадят машините

Над 700 сигнала

Две жертви, ранени, десетки улици, блокирани от паднали дървета, наводнени зони, развалени покриви, хванати в снежен капан коли и камиони, разрушителни талази и затворени учебни заведения. Това е равносметката от урагана “Фредерик ”, който провокира същинско злополучие в областите Варна, Добрич, Шумен и Бургас, както и в елементи от Разград.

Стихията връхлетя Варна и Добрич в съботната вечер с пориви напразно до 120 км/ч и не стихна до късния неделен следобяд. По крайбрежието се подвигнаха 5-метрови талази, а навътре в двата района се извиха снежни виелици. Прекъснати бяха електропроводи, десетки селища останаха без ток, някои - и без вода. Преспи блокираха пътища, от снежните клопки през нощта против неделя бяха избавени над 80 души, които спаха в общински бази.

43-годишна жена почина в събота, премазана под дърво до Районния съд във Варна. Другата жертва на ужасното време стана мъж, който почина в колата си на столичния бул. “Илиянци ” в събота, откакто дърво паднало върху нея по време на придвижване.



Ураганният вятър събори дървета, спирки, изкърти части от изолацията на блокове, подвигна във въздуха покриви и покри цяла Варна с килим от опадали листа.

Заради всеобщите вреди кметът на Варна Благомир Коцев разгласи бедствено състояние. Последваха го Вълчи дол, Суворово и Дългопол, чиито поданици останаха денонощие без ток. Затворени бяха основни пътища. За денонощие единствено във Варненско сигналите за помощ надвишиха 700.

Варненските учебни заведения минават в режим на образование в електронна среда на 20 ноември, защото напредването им крие опасности след урагана. Решението взе кметът Благомир Коцев след отправено искане към МОН. В 4 учебни заведения - Първо главно учебно заведение, ОУ “Васил Друмев ”, ОУ “Константин Арабаджиев ” и гимназията по текстил онлайн ще се учи и във вторник и сряда.
Междувременно регионалният шеф на Бургас Пламен Янев съобщи, че счита да приключи контракта на почистващата компания, чието безучастие остави десетки в снежен капан в Странджа. От “БГ Нова ” отказали да извадят снегопочистващата техника.

Брегът унищожен

 
Огромни талази
 



Кметът на Варна подреди достъпът до рибарското пристанище Карантината да бъде стеснен до вторник, защото големите талази основават риск за хората.

Кметът на Варна Благомир Коцев подреди достъпът до вълнолома, буните и рибарското пристанище “Карантината ” да бъде стеснен за 48 часа поради мощното неспокойствие и моли жителите да не се разхождат край брега.

Огромни талази нападнаха и брега на Бургас и безусловно опустушиха Северния плаж. Вълните и след стихията през вчерашния ден бяха триметрови, вълнението на морето - 6 бала.

Снегът е влажен, тежък като бетонна стена, споделят спасителите

 
Бедствие за седмица в 6 общини на Шуменско
 

Хора спаха в кметства, колите - на пътя



На места навятите преспи са по-високи от почистващите машини.  Снимка: ОДМВР Шумен

Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен

Сняг, навявания по пътищата, пречупени ел. стълбове и скъсани жици станаха причина за бедствено състояние в 6 общини на област Шумен - Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино. Свикан в неделя от регионалния шеф проф. Добромир Добрев, съвет за понижаване риска, разгласи бедственото състояние за период от 7 дни.

На места в района има построени КПП-та, затворени бяха основните пътища за Силистра, за Разград, също и остарелият път за Варна. Над 30 обитаеми места в бедстващите общини бяха без ток, елементи от Шумен също бяха без електричество часове наред. Има проблеми и с водоснабдяването.

Пожарната работа е приела над 50 сигнала за закъсали коли. От тях са били изведени повече от 27 души и са настанени в кметствата на обитаеми места, тъй като колите остават по пътищата.

Заради огромни преспи 3 пожарни и един снегорин са закъсали в региона край село Тъкач. В неделя вървеше организация по снабдяването им с гориво и изваждане от снежните клопки. В машините са 9 огнеборци, а моторите им работят, с цел да са на топло. Снегът е влажен, тежък и е като бетонна стена, по тази причина е сложен за разтрошаване, обясниха спасители в бедстващите села.

На мрачно и студено

 
Без ток в 12 обитаеми места
 

Труд news, Разград



Прекъснато електрозахранване от паднали клони върху електропреносната мрежа вечерта в събота и против неделя е имало в 12 обитаеми места в област Разград. Сред тях са: Липник, Ясеновец, Стражец и Островче и други Още вечерта е почнало премахване на повредите, оповестиха от регионалната администрация в Разград. Заради неприятното време работата по възобновяване на електричеството продължи и в неделя.

“В Областна администрация на всеки час се получава информация от общините и не е нужно привикване на Областен щаб за отбрана при бедствия ”, оповестиха от управата.

Пусти улици в Сливен

 
Вятърът счупи клони, стъкла, светофар
 

Труд news, Сливен

Пулсиращ вятър със скорост 121 км в час прекърши клони на дървета, счупи прозорци и повреди една от светофарните секции на кръстовището по пътя за Ямбол. Стихията в събота остави без ток вилната зона на града и село Жельо челник.

Строшен бе и един от прозорците на зала “Сливен ”, която се намира на партерния етаж на Общината.

В почивния 18 ноември улиците бяха пусти, не се виждаха коли. Няма потърпевши или бедстващи хора. До натовареното кръгово “Розова градина ” прекършено дърво падна върху лека кола по време придвижване и нагъна тавана є. За благополучие, водачът не бе ранен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР