Двама депутати от ГЕРБ - председателят на правната комисия в

...
Двама депутати от ГЕРБ - председателят на правната комисия в
Коментари Харесай

ГЕРБ коригира само текстовете за командироването и отстраняването на магистрати в съдебния закон

Двама депутати от ГЕРБ - ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и Анна Алексиева, са внесли оферти сред първо и второ четене за промени в Закона за правосъдната власт.

Проектът, който депутатите гласоподаваха предходната седмица на първо четене и забързаха да одобряват планува бонуси до шест заплати за работещите в профилирания съд и прокуратурата. Във импортираните оферти обаче няма корекции на тези разпореждания.

Едно от импортираните сред двете четения оферти е съобразено с настояването на правосъдния министър Цецка Цачева, която в понеделник изпрати до Народното събрание писмо с редакция на текстовете в правосъдния закон след последните промени в него от лятото на тази година. Цачева изиска смяната след мнение на Венецианската комисия за наредбите, които плануват, че магистратите ще бъдат отстранявани от съответната гилдия на Висш съдебен съвет при повдигнато им обвиняване за каквото и да е закононарушение. Освен това през лятото депутатите одобриха, че комисиите нямат право на преценка.

В мотив за настояването си, Цачева цитира мнението на Венецианската комисия, която " намира за тревожно едно от промените на признатия през юли 2017 година правосъден закон, който индиректно дава на прокуратурата значима власт над съдиите ".

Сега Кирилов и Александрова оферират в закона да се запише, че съответната гилдия на съвета " може да в профил " магистрата от служба, т.е. на колегиите се дава право на преценка.

Въпреки че текстовете, свързани с
бонусите за профилирания съд и прокуратура, бяха подложени на критика и поради които Българска социалистическа партия се въздържа при първото гласоподаване.

Текстовете бяха импортирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединени патриоти, като претекстът за
бонусите беше последните промени, с които делата за корупция към този момент се гледат от профилирания съд. Днес промените би трябвало да бъдат гласувани на второ четене от правната комисия.

Срокът за внасяне на оферти беше до 17 октомври. Двамата депутати от ГЕРБ оферират да може в профилирания углавен и апелативен съд да се командироват и съдии от районните и окръжните съдилища след единодушие на ръководителя на съответния съд. За профилирания апелативен съд се предлага да могат да бъдат краткотрайно премествани и магистрати от Върховен касационен съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР