Двама бизнесмени от Симитли излязоха от “Хемус, Рашков и Гешев

...
Двама бизнесмени от Симитли излязоха от “Хемус, Рашков и Гешев
Коментари Харесай

Прокуратурата: Борислав Колев посочи имена за източването на „Хемус“

Двама предприемачи от Симитли излязоха от “Хемус ”, Рашков и Гешев не чули известни имена от Боби
Павел Божилов е собственик на “Бул строй груп ИГ ”, през която са минали милионите, преди да влязат по сметките на 5-те кухи компании

Емил Кьосев е бил в съвета на шефовете на “Водно строителство - Благоевград ” до лятото на 2020 година

Имената на предприемачите Павел Божилов и Емил Кьосев се появиха по следствието за пране на пари от строителството на автомагистрала “Хемус ”.

Те бяха прочетени във вторник от арбитър Вера Цветкова, ръководител на състава на апелативния съд, който задържа под стража единствения обвинен - футболния арбитър Борислав Колев.

42-годишният мъж обаче не пристигна в Съдебната палата в София, с цел да чуе персонално, че го връщат назад в ареста, а беше изпратил там брат си Иво Колев. Той пък сензационно разгласи, че Борислав желае да приказва пред вътрешния министър Бойко Рашков и основния прокурор Иван Гешев.

Два часа по-късно Борислав към този момент разговаряше с шефа на Министерство на вътрешните работи, само че къде е била срещата, по този начин и не стана ясно. А малко по-късно се видя и с основния прокурор в Съдебната палата. Разпитът на Колев, осъществен от наблюдаващите прокурори, траял към 3 часа и половина.

Той бил записан на видео по гледище на всички страни - отбраната му, прокурори и следователи. Според източници от Министерство на вътрешните работи и Съдебната палата в показанията си къде са отишли милионите Борислав не посочил известни имена. Споменал разнообразни хора, които назовавал с дребни имена - да вземем за пример Георги и Иван. Говорил и за свои контакти в Лом.

“Обвиняемият даде дълги и подробни пояснения, като изложи своята версия, в това число уточни съответни лица, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение, имената на които лица не са обществено известни ”, оповестиха по-късно от прокуратурата. Той изискал делото против него да бъде прекъснато и да не му бъде търсена наказателна отговорност.
Хронологията на събитията
Делото по мярката за неотклонение на Борислав стартира в апелативния съд в 10 часа. От определението на съда стана ясно, че очевидци, разпитани по следствието, загатват Павел Божилов и Емил Кьосев като хората, които са контактували с Борислав и имат общо със схемата.

Божилов е притежател на доста компании. Една от тях е “Бул строй груп ИГ ” ЕООД, през която са минали милионите, отпуснати за лот 5 на “Хемус ”.

Държавната “Автомагистрали ” ЕАД е превела 84 млн. лева на “Водно строителство - Благоевград ” по ин хаус процедура. Това сдружение обаче не е имало потенциал да извърши строителните действия. Затова наема свързаната с нея “Бул строй груп ИГ ” и превежда парите по сметките ѝ, стана ясно от определението на съда. Парите незабавно са подредени по сметки на 5-те сдружения, за които стана ясно, че са следени от Борислав Колев.

Собствениците и пълномощниците на 5-те компании са подставени лица и след тегленето на парите са ги предали на футболния арбитър Колев, за което дават и показания.

Банката, от офиса на която са теглени парите, е Интернешънъл асет банк, сподели арбитър Цветкова. Винаги при едни и същи чиновници и с готови документи за тегленията. В свои изказвания вътрешният министър Бойко Рашков нееднократно е казвал, че банката е докладвала финансовите интервенции в ДАНС, както я задължава законът, само че оттова не са подхванали ограничения.

Някои от очевидците са показали и имената на притежателя и шеф на “Бул строй груп ИГ ” Павел Божилов и Емил Кьосев, който до лятото на 2020 година е бил в надзорния съвет на “Водно строителство - Благоевград ”.

“Не мога да приказвам в този момент ”, сподели Павел Божилов, потърсен от “24 часа ” за коментар, и затвори телефона, когато разбра тематиката. Не върна и позвъняване. Открихме го на телефона за връзка с един от офисите на “Агромах ” (сега “Грома холд ”) отпреди няколко години.

Историята на компанията “Бул строй груп ИГ ” стартира в Симитли.

Първият ѝ притежател и шеф е Ивайло Георгиев, който през 2017 година я продава на към този момент починалия предприемач Методи Бачев. Името на Бачев пък е посочено от други очевидци, които са споделили, че в предишното са му давали пари по същия метод, както на Борислав Колев в последно време.

Павел Божилов купува “Бул строй груп ИГ ” през декември 2020 година

Цялата му фирмена история е обвързвана с кръга от компании към “Агромах ”, сподели инспекция на “24 часа ”. Сега е притежател и шеф на “Пътища Пловдив груп ”, която в предишното беше следена от Георги Гергов. После той продаде пътния си бизнес на Методи Бачев и съдружниците му от Благоевград.

Тясно обвързван с тази група от строителни компании е и Емил Кьосев. До август 2020 година той е бил в съвета на шефовете на “Водно строителство - Благоевград ” - компанията, с която “Автомагистрали ” ЕАД подписва контракт по ин хаус процедура за лот 5 на “Хемус ”.

Павел Божилов и Емил Кьосев са от Симитли. Дали двамата са посочени от Борислав Колев по време на разпитите му във вторник, не стана ясно. “24 часа ” не съумя да се свърже с Емил Кьосев до публицистичното привършване на броя.

“С оглед на метода, по който се развива следствието, брат ми би желал персонална среща с вътрешния министър Бойко Рашков и в случай че реши - с основния прокурор Иван Гешев. Брат ми разполага с информация от значително значение във връзка следствието. Нали никой не мисли, че той е крайният адресат на 53 млн. лева? Това са големи суми. Сами можете да си дадете сметка за хората, ползите и въздействията, които са забъркани ”, сподели Иво Колев към 11 часа във вторник.

След апела му наблюдаващите прокурори реагираха незабавно. Те дадоха единодушие основният прокурор да участва на разпита. Той пък устно ги уведомил, че ще пристигна.

Преди наблюдаващите прокурори с Колев съумял да се види Бойко Рашков. Министърът на вътрешните работи даже закъсня за церемонията “Полицай на годината 2021 ”, тъй като бил на среща с Борислав Колев и брат му. Къде тъкмо се е провел диалогът, не стана ясно - дали в дома на Колев, който поради домашния арест не е трябвало да го напуща, а да чака да го отведат, или в постройка на Министерство на вътрешните работи.

Из Съдебната палата даже се появиха клюки, че патрулка на Министерство на вътрешните работи е откарала Колев от вкъщи му на диалога с вътрешния министър. Тези изказвания не бяха публично доказани.

“Има някои разяснения, които те направиха, само че да оставим това на проверяващите органи. ГДБОП ще имат много работа с обвинения, който от през днешния ден към този момент е с мярка за неотклонение “задържане под стража ”. Разпитът му ще е в градската прокуратура. Не знам за какво по този начин са решили сътрудниците от прокуратурата. Вероятно ще им е по-удобно по този начин. Не съм сюрпризиран от това, което чух от него. Сега би могло да се чака да има малко по-ускорено развиване в следствието, с цел да се стигне по-бързо до истината.

Чух и имена. Ще станат известни, когато следствието напредне ”, съобщи Рашков, само че отхвърли детайлности.

Борислав Колев беше доведен окован в белезници в Софийската градска прокуратура към 14,45 ч. Беше съпроводен от юриста си Христо Ботев. Пет минути след тях в СГП влезе и основният прокурор Иван Гешев. Той останал на разпита, траял над 3 часа, към 50 минути, след което траял с различен длъжностен ангажимент.

Колев беше задържан на 9 декември и упрекнат за пране на пари. Разпитаните очевидци, множеството от които са малоимотни, го показаха като индивида, на който са предавали парите след тегленето им от банката. Софийският градски съд му дефинира мярка “домашен арест ”. Последва скандал сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Държавното обвиняване се оплака от ГДБОП, че ги натискат да не стачкуват мярката му, а от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че прокуратурата не се интересува от показанията на Колев, който бил подготвен да приказва. Така се стигна до съвещанието на апелативния съд предходната седмица, по време на което Борислав припадна и съдът не съумя да прочете определението си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР