Двама българи с гигантски мозъчни аневризми получиха шанс за по-добър

...
Двама българи с гигантски мозъчни аневризми получиха шанс за по-добър
Коментари Харесай

Спасиха пациенти с рядко срещани аневризми

Двама българи с великански мозъчни аневризми получиха късмет за по-добър живот. Те бяха оперирани от знаменит немски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и единствения български доктор с европейска тапия по специалността доцент Станимир Сираков - УМБАЛ ”Св. Иван Рилски ”.
Основният риск освен това заболяване е обвързван с естественото му протичане. То води до доста съществено увреждане и 100% гибел в границите на 2-3 години. То може да се оприличи като тежък рак. А рискът от нежелано събитие по време на интервенция е сред 20 и 30%, изяснява професор Ханс Хенскес пред Българска национална телевизия.

Медиците от болница " Св. Иван Рилски " използваха най-съвременния способ за лекуване.

Основният способ за лекуване на аневризми, който се ползва в болничното заведение е ендоваскуларния. При него до мозъка на пациента се стига през артерия на крайници. Такава е и наклонността в международен мащаб. Този вид техника е доста по-щадяща за пациентите, рисковете са по-малки спрямо класическата интервенция, а възобновяване е по-бързо.

У нас с мозъчна аневризма се диагностицират към 300 души годишно. Делян Арабаджиев научава диагнозата преди месец след епилептичен пристъп. Миналата седмица той е опериран от екипа на доцент Сираков.

„ Казаха ми, че съм в графата на " късметлиите ", защото е инцидентно открита и не е изкървяла. Ден и половина и ме изписаха тъй като бях в доста добра кондиция. “, споделя младият мъж.

Специалистът дружно със световноизвестния си сътрудник проф. Ханс Хенкес съумя да помогне на още двама пациенти, които трябваше да заминат за лекуване в чужбина. " За нас най-големият плюс е, че може да се учим от най-хубавия тук в България. Надявам се, след време да съумяваме повече пациенти да ги третираме в България ", сподели доцент Сираков.

Повече от година екипът на доцент Сираков следи положението на 54-годишен мъж с гигантска мозъчна аневризма. За близо месец казусът е почнал доста да прогресира, а мъжът не може да се движи независимо. По думите на българския доктор такива аневризми са редки. Пациентът е съветван със световноизвестния неврорентгенолог професор Ханс Хенкес и макар рискът лекарите вземат решение да оперират. През артерия на крайници слагат 11 стента в засегнатата част на мозъка на пациента. Интервенцията е сполучлива. До месец би трябвало да спре повишаването на аневризмата и надлежно пациентът да стартира да живее естествения живот, който е водил и до момента, предвижда доцент Сираков.

В екип доцент Сираков и професор Хенскес са оперирали сполучливо и 61-годишна жена, която също е имала гигантска мозъчна аневризма.

" Разраства се сходно на туморно обучение и в случай че тази аневризма не бъде лекувана тя ще докара до мозъчен инсулт. Ако не създадем тази намеса, пациентът има до 2-3 години дълготрайност на живота, до момента в който с тази процедура можем да реализираме цялостно изцеление ", сподели още проф. Ханс Хенкес.

Ендоваскуларната терапия у нас е безвъзмездна за пациентите. От началото на годината до момента повече от 150 пациенти са се подложили на интервенцията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР