Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, загинаха

...
Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, загинаха
Коментари Харесай

Първи смъртни случаи на Еверест за сезона - загинаха двама алпинисти

Двама алпинисти, един от Съединени американски щати и един от Швейцария, починаха на връх Еверест, заяви Seven Summit Treks, непалска компания, която провежда експедиции. Те са първите жертви, откогато най-високият връх в света е отворен за алпинисти, където приблизително петима души умират всяка година.
Още по тематиката
Швейцарският планинар Абдул Варайх, на 40 години, е умрял от безсилие, откакто е стигнал до върха. Когато двама шерпи достигнали до него с храна и О2, към този момент било прекомерно късно.

Другият алпипист - 55-годишният американец Пууей Лю, стигнал до прохода Хилари. Силно отпаднал и със снежна слепота, той е върнат от шерпите в лагер 4, където е умрял ненадейно.

През последните сезони на Еверест се следи скок в броя на алпинистите. Това води до претъпканост и дава пояснение за голям брой смъртни случаи.

През 2019 година на Еверест починаха 11 души, по-голям брой от нормалното, частично заради пренаселеността. Един ден 354 души бяха подредени, с цел да доближат върха от южната страна на Непал и северния метод на Тибет.

За да облекчи пренаселеността, министерството на туризма на Непал разгласи правила, които лимитират броя на хората, които могат да изкачат планината. На уредниците на експедициите е казано да изпращат екипи до върха строго в сходство с номерата на разрешенията или да лимитират броя на алпинистите, които се качват едновременно.

 Снимка: YouTube sceenshot

Пандемията унищожи миналогодишния сезон, само че Непал облекчи карантинните правила, с цел да притегли повече алпинисти, макар компликациите при лекуването им, в случай че се заразят с вируса.

За тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за нанагорнище на планината, еднакъв на 408, брой, който надвишава върха от 381, регистриран през 2019 година

В подножието на Еверест се построи град на палатки, в който се обитават над 1000 задгранични алпинисти и спомагателен личен състав, а хотелите по похода още веднъж започнаха работа.

По-топлото време, което води до по-безопасни условия за нанагорнище на рисковите, покрити със сняг върхове на Непал, съответства със смъртоносна втора вълна от инфекции на Covid-19. През последните седмици над 30 заболели алпинисти бяха евакуирани от базовия лагер, макар че единствено трима бяха доказани, че са имали ковид.

Обичайните общински празненства отсъстват тази година в базовите лагери, откакто експедиционните групи бяха помолени да се пазят и да заобикалят общуването с другите. Дишането към този момент е затруднено на огромни височини, тъй че всяко огнище на ковид измежду групите за катерене може да съставлява съществени опасности за здравето.

В неделя китайските държавни медии оповестиха, че управляващите ще изградят " разграничителна линия " на върха на връх Еверест, с цел да избегнат вероятни инфекции по Covid-19 от алпинисти от засегнатия от вируса Непал.

Най-високият връх в света е ситуиран на границата сред Китай и Непал, като северният скат принадлежи на Китай.

Тибетските управляващи оповестиха, че ще подхващат " най-строгите ограничения за попречване на епидемии ", с цел да избегнат контакт сред алпинисти по северните и южните скатове или на върха, заяви формалната организация Синхуа. Ръководствата ще слагат разграничителни линии на върха, преди да разрешат на планинарите да стартират изтощителното нанагорнище, сподели ръководителят на Тибетската алпинистка асоциация, представен от Синхуа.

Китай забрани на задгранични жители да се изкачват на Еверест от предходната година поради огнището на вируса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР