Двадесет и двама творци събраха платната си в откритата днес

...
Двадесет и двама творци събраха платната си в откритата днес
Коментари Харесай

Импресионизмът влезе с изложба в ТУ

Двадесет и двама създатели събраха платната си в откритата през днешния ден галерия във фоайето на Техническия университет – филиал Пловдив. Темата, която сплотява творчеството на студенти и преподаватели от три български университета е обвързвана със 150-тата годишнина от основаването на художественото направление импресионизъм.

Организатор и подстрекател на красивата галерия е група „ Цвят – България “, основана през 1980 година и представител на страната ни в Световната асоциация на цвета. Изложбата е от две елементи. Едната от тях е фотоизложба на членовете на група „ Цвят – България “ и е на тематика „ Цветни метаморфози “. Студентите са работили произведения по тематиката „ Цветни превъплъщения “.

Доцент доктор Силвина Илиева – началник на катедра „ Механика “ в Техническия университет – филиал Пловдив и член на група „ Цвят – България “ споделя за работата по основаването на импресионистичните платна: „ Студентските картини са направени в креативен работилници на специалността „ Дизайн и печатни връзки “ – Технически университет – филиал Пловдив, както и от две специалности от Националната художествена академия и една дизайнерска компетентност от Нов български университет. Основна цел е студентите да намерят своите допирни точки с художествените феномени на импресионизма и да основат своите тълкования с размисъл върху цветовете и ролята на светлината върху тях. “

Доцент Илиева е предоставила на студентите от Техническия университет – филиал Пловдив пейзажни фотографии от Пловдив, направени от преподавателя по аналогова снимка Димитър Илиев. Помолих ги да създадат импресионистични тълкования посредством разнообразни техники, по този начин имаме чудесни цифрови тълкования на пейзажите – изясни тя. Нейното присъединяване в изложбата е на тематика „ Четирите годишни времена в Стария Пловдив “, като създава творбите си на основата на фотографии на сътрудника й Димитър Илиев.

При откриването на изложбата заместник-директорът на Техническия университет – филиал Пловдив доцент доктор Християн Панайотов на драго сърце означи, че тук във висшето образователно заведение има „ импресионистично настроени “ студенти и преподаватели. Инженерните науки дават и технологии за запазване на културно-историческото завещание и това е тематика на днешната полемика сред експертите, заключи доцент. Панайотов. По време на изложбата бе показана стихосбирката „ Карантинни строфи “ на Д. Добревски.

В Техническия университет – филиал Пловдив импресионистичните творби на изкуствотоще бъдат от 26 март до 05 април 2024 година Проектите ще бъдат показани и в галерия, като съпътстващо събитие на Национална научна конференция „ Цвят и Образование “ – юни 2024 в Нов български университет, София.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР