Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в

...
Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в
Коментари Харесай

Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в борбата с пожарите, се прибраха днес в България

Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си сътрудници в битката с пожарите, се прибраха през днешния ден в България. Те бяха посрещнати от шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДБПЗН) на гранично контролно-пропускателен пункт Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “. 

Това е втората група от модула за авансово предислоциране на български пожарникари в Гърция, сподели гл. комисар Александър Джартов. Инициативата е на Европейската комисия, а България взе участие за втора поредна година в нея, добави той. 

На терен са останали още 50 български пожарникари, които оказват помощ на гръцките си сътрудници при битката с огнената буря на остров Корфу. Очаква се те да се приберат в събота, 5 август, сподели още гл. комисар Джартов. 

В програмата по линия на механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз са взели участие към 500 пожарникари от 10 страни. По думите на гл. комисар Джартов българските екипи са добре готови и са показали страната на високо равнище. Той благодари на всички пожарникари, които са взели участие в модула. 

Ситуацията с пожарите в Гърция е тежка, описа ръководителят на втората група пожарникари, които бяха в продължение на две седмици в южната ни съседка, гл. контрольор Петър Петров от РДПБЗН - Пловдив. По думите му, сега обстановката в региона на Солун, където е била дислоцирана групата, е относително спокойна, за разлика от южните елементи на Гърция. Той и сътрудниците му са взели участие в погасяването на четири пожара, взаимно с гръцките пожарникари. 

Ст. контрольор Георги Вълков от РСПБЗН – Шумен описа, че са съумели да оказват помощ на гръцките си сътрудници и са показали почтено България. Във втория модул участваха пожарникари от противопожарни служби от разнообразни градове, уточни още той. 

Това е вторият модул български пожарникари, който се включи в инициираното от Европейската комисия „ Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция “. Идеята се реализира за втора година, а задачата е превантивна, в концентриране на сили и средства в страната, в която всяка година пораждат огромни горски пожари.

Първият модул отпътува при започване на юли и оказва помощ на гръцките пожарникари в продължения на две седмици. Вторият модул, който през днешния ден бе посрещнат на граничния пункт „ Кулата “, бе изпратен в Гърция на 16 юли. Очаква се до края на седмицата в България да се завърнат и останалите 50 български пожарникари, които са в южната ни съседка.   

На този стадий не се планува изпращане на различен модул български пожарникари, сподели още гл. комисар Александър Джартов. По думите му, при положение на потребност от спомагателна помощ за гръцките пожарникари, такава ще бъде оказана от българска страна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР