Два златни и два сребърни медала от студентските робо-игри спечелиха

...
Два златни и два сребърни медала от студентските робо-игри спечелиха
Коментари Харесай

Четири медала за България донесоха студентски роботи на международни робо-игри

Два златни и два сребърни медала от студентските робо-игри завоюваха младите роботици от Техническия университет - филиал Пловдив през тази образователна година. Двадесет и пет студенти от вуза членуват в клуба по роботика, като петнадесет от тях вземат участие на национални надпревари. Според ръководителя на клуба и водач на студентския тим Симеон Марлоков работата на екип от съидейници в най-перспективната област - роботиката е отличен метод за изява на младите инженери. Получихме доста поздравления от състудентите и преподавателите ни и това ни стимулира да сътворяваме все по-сложни системи, сподели той. В момента Симеон Марлоков е четвъртокурсник от специалността „ Автоматика " в Техническия университет- филиал Пловдив и постъпва в клуба по роботика безусловно в първия си образователен ден. Нашият теоретичен началник доцент Никола Шакев предложи на новите студенти да се се запишат в клуба по роботика и аз го направих незабавно, спомня си Симеон Марлоков.

Студентският водач програмира първия си робот още в първи курс, като го образова да следи линия благодарение на инфрачервени датчици. „ Ако създадем аналалогия с един автомобил за рали-състезания, аз съм навигаторът, а роботът е водач. Това е относително обикновено равнище на самостоятелна кола. Сегашните самостоятелни коли имат доста повече датчици, само че това е основата. С струпване на опит и познания сътворих личен робот с изкуствен интелект и самостоятелен робот с образна противоположна връзка, който „ гледа " пред себе си и заобикаля трудности, като самичък взема решенията по какъв начин да го направи. " - изяснява Симеон Марлоков.

= В роботите е бъдещето =



Председателя на клуба по роботика в Техническия университет - филиал Пловдив е уверен, че роботите са бъдещето на света. Той смята, че знанията да ги сътворяваме, програмираме и направляваме ще дефинират какъв ще бъде светът ни след време. „ Роботиката, която усвояваме в университета има непосредствено приложение в кариерата ни. Аз към този момент работя в българска робо-компания. " - споделя четвъртокурсникът. Той се вълнува и от фундаменталния въпрос за етиката и морала на „ умните машини ", само че смята, че сега още е рано да образова своите роботите на морал, тъй като те нямат този потенциал. „ Въпросът е да не пропуснем момента, в който би трябвало да почнем да ги учим. Сега в света роботите са с изкуствен интелект на гъсеница. Бихме се радвали на папагал, който да повтаря това, което вършим. " - обрисува стъпките на развиването на роботите Симеон Марлоков.

През тази година ръководителят на клуба по роботика в Техническия университет - филиал Пловдив ще съобщи щафетата на по-младите си сътрудници, само че е безапелационен, че ще продължи да взе участие в клубната активност. Той е безапелационен, че клубът по роботика ще бъде доста положително място за изява и за новия випуск, който следва да влезе в техническия вуз. Имаме финансовата и осведомителна поддръжка на Техническия университет - филиал Пловдив, както и на фирма-спонсор, тъй че сме в положение да си поръчваме елементи за роботите, които строим, заключи Симеон Марлоков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР