Два завода на TSMC в Аризона ще произвеждат над 600

...
Коментари Харесай

Евакуира ли се тайванската чип индустрия в САЩ?


Два завода на TSMC в Аризона ще създават над 600 хиляди 300-мм силициеви пластини годишно, което на процедура значи пренасяне на тайванската чип промишленост в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Т ъмен поврат ” в международната полупроводникова промишленост – по този начин авторитетната китайска медия Global Times назова вложенията на TSMC в Аризона. Публикацията от петък о бвинява Вашингтон, че е подмамил най-големия и най- модере н производител на чипове в света да сътвори фабрика за обработка на силициеви пластини в Съединени американски щати. Официален Пекин към този момент мълчи по този въпрос, само че надали е доволе н от протичащото се там.

Съвсем ненадейно предходната седмица управлението на TSMC разгласи, че вложенията в създаване на фабрики за полупроводници в Съединени американски щати ще бъдат утроени до 40 милиарда $ Компанията ще създаде към три пъти повече чипове от авансово плануваното.

Ако и когато това се случи, Съединени американски щати ще се трансфорат в най-големия център за произвеждане на чипове в света. Като се има поради по-скъпата работна ръка в Щатите, чака се внезапно повишаване на полупроводниковите артикули – с всички произлизащи от това последици, разясняват пазарните наблюдаващи.

Глобалните производители на електроника ще бъдат принудени да купуват съставни елементи на по-висока цена. При подобен сюжет Тайван ще бъде изключен от веригата за доставки по един или различен метод, в това число посредством евакуация на съоръжение и личен състав в Съединени американски щати, разяснява обстановката SCMP.
още по темата
Може да се допусна, че това към този момент се обмисля, защото в Съединените щати надали има задоволително експерти, които да обслужват два нови завода на TSMC, а възходящото напрежение сред Пекин и Тайпе не оставя подозрение, че производството би трябвало да се държи надалеч от Китай.

Властите в Китай към момента не са коментирали измененията в проектите на TSMC. Пекин към този момент се изрече отрицателно за рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати и Тайван върху местоположението на съвременни фабрики за полупроводници в континентален Китай. „ Полетът ” на TSMC до Съединени американски щати трансформира картината освен за Пекин, само че и за целия свят.

Според новите проекти на TSMC, първият цех в Аризона ще стартира да създава 4-нм артикули през 2024 година и 3-нм артикули през 2026 година Когато доближат цялостния си потенциал, и двата завода ще създават над 600 хиляди 300-милиметрови пластини с чипове всяка година. Това са колосални размери и в случай че те бъдат „ извадени ” от тихоокеанския район, това в действителност ще бъде удар за международната промишленост.

Между другото, към момента е невероятно да се каже сигурно какво съоръжение е конфигурирано в първия цех в Аризона – ново или отстранено от фабрики в Тайван. Недостигът на чипове, както и лимитираната дарба на ASML да създава EUV скенери, може да послужат като мотив в интерес на втория сюжет, само че картината ще се обясни изцяло през идващите 12 месеца.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР