Два военнотранспортни самолета Спартан с помощи и спасители за пострадалите

...
Два военнотранспортни самолета Спартан с помощи и спасители за пострадалите
Коментари Харесай

Два самолета „Спартан“ с помощи и спасители заминаха за Турция

Два военнотранспортни самолета " Спартан " с помощи и спасители за потърпевшите от серията трусове отпътуваха за Турция от авиобаза „ Враждебна “.

В следващите два полета са натоварени и четири тона филантропична помощ - одеяла и спални комплекти , обезпечени от Българския Червен кръст (БЧК). На борда на двата самолета има няколко спасители и един строителен инженер.
 БГНЕС
Със същите самолети тази вечер у нас се връщат първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, чиновници на пожарната, които търсеха оживели, изясни шефът на  ГД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. ком. Александър Джартов. Той уточни, че екипи на пожарната остават в турския град Бесни.

Исканията на турската страна са водещи и точно съгласно тях се координира всеки един полет.

Красимир Димитров от дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община изясни, че строителният инженер с двама строители ще " прокарват тунели " в съборените здания, с цел да могат спасителите да влязат. Четиринайсет души чакаме да се върнат тази вечер в София, уточни той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че България изпраща още възглавници за потърпевшите, както и постелъчни комплекти. По думите му България има мотив за горделивост с дейностите на медиците, доброволците и спасителите, които са на терен. Всички те заслужават нашето самопризнание, уточни той и съобщи, че страната ни има подготвеност да извърши още полети , с които за Турция е допустимо да заминат още медици. 
 БГНЕС
„ Времето е от сериозна значимост и ние би трябвало да бъдем горди от това, че като нация успяхме да осигурим навременна помощ. Трябва да бъдем горди с нашите спасители и медици, с летците и наземния личен състав. С това, че институциите могат да работят взаимно и да окажат помощ на нашата съседка “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в авиобаза „ Враждебна “.

Реакцията още от първия ден на нещастието сподели, значимостта на тренировките и ученията , съобщи адмирал Ефтимов. Той подчертава върху опита, добит в учението „ Баланс – Мащабно ръководство на земетресенията на Западните Балкани посредством взаимни действия по трансгранично съдействие, в което България взе участие с два военно-транспортни самолета Spartan C-27J, модул от Столична община за търсене и избавяне в градска среда и аварийно-спасителна техника.

Началникът на защитата акцентира, че учението е подкрепило даването на съответна реакция при подобен тип събития и подобряването на координацията, взаимоотношението и уменията на управителния и действен потенциал при даването на помощ в региона на гражданската отбрана.

„ Благодарение на опита, който имахме, беше допустимо в първия ден да правим четири полета. Съкратихме процедурите, а хората знаеха отговорностите си и какво би трябвало да товарят на самолетите, кое е най-необходимото и по какъв начин да се укрепва то “, добави адмирал Ефтимов.

В следобедните часове през днешния ден с противоположен полет в България ще се завърнат 13 чиновници от Столична община, 12 спасители от БЧК, както и пет кучета, които отпътуваха за Турция още в първия ден след земетресението, с цел да подкрепят избавителните действия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР