Два военни кораба - на САЩ и на Канада, преминаха

...
Два военни кораба - на САЩ и на Канада, преминаха
Коментари Харесай

Американски и канадски кораб преминаха през Тайванския проток

Два военни кораба - на Съединени американски щати и на Канада, минаха през последните дни през Тайванския пролив на фона на нарасналото напрежение сред Китай и Тайван, заяви VoA с позоваване на информация от американските въоръжени сили.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия. През последната година Пекин неведнъж изпраща свои военни самолети в опознавателната зона на противовъздушната защита на Тайван, с което провокира недоволството на Тайпе. Само през интервала сред 1 и 4 октомври в тази зона.

Американските военни прецизират, че ракетоносецът " Дюи " и канадската фрегата " Уинипег " в четвъртък и петък са минали през протока, отделящ Тайван от Китай.

" Преминаването на " Дюи " и " Уинипег " през Тайванския пролив показва уговорката на Съединени американски щати и на нашите съдружници и сътрудници към свободния и отворен темперамент на Индийско-Тихоокеанския район ", се споделя в известие на американските въоръжени сили.

Военни кораби на Съединени американски щати минават през протока почти по един път в месеца . Пекин от своя страна недоволства и упреква американската страна в провокиране на напрежение в района. Съюзниците на Съединени американски щати също изпращат свои кораби, които минават през пролива. През септември през него мина английски боен транспортен съд.

Въпреки нарасналото напрежение в региона на Тайванския пролив до момента не се е стигало до пукотевица, а китайските самолети не за навлизали във въздушното пространство на Тайван, ограничавайки интензивността си до югозападната част на опознавателната зона на Противовъздушна отбрана.

Опознавателната зона включва освен териториалното въздушно пространство на острова, само че и по-широка зона, в която патрулира Тайван.

Днес тайванското министерство на защитата съобщи, че три китайски самолета са навлезли в опознавателната зона.
 Тайван отхвърля да стартира война с Китай
Тайван отхвърля да стартира война с Китай

Напрежението в Тайванския пролив обаче пораства

Тайванският министър на защитата Чиу Куо Ченг съобщи през седмицата, че , който претендира, че Тайван е негова територия, е най-острата от повече от 40 години насам. Той изрази безпокойство, че Китай към този момент има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 година

Тайван има своя лична конституция, военни и демократично определени водачи и се вазприева като суверенна страна.

Китайският президент Си Дзинпин упорства за обединяване по модела , сходно на Хонконг.

Напомняме, след предаването на Хонконг от Англия на Китай, Пекин последователно лишава самостоятелните права на Хонконг и постанова своята власт. Това докара само че всеобщи митинги, които бяха потушавани със мощ.

" Катастрофални " последствия за мира грозят Азия при прегъване на Тайван пред Китай

Тайванският президент приканва Пекин за договаряния в дух на равенство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР