Два влака у нас с общо 200 пътници в тях

...
Два влака у нас с общо 200 пътници в тях
Коментари Харесай

Два влака с 200 пътници се разминаха за секунди от челен сблъсък

Два влака у нас с общо 200 пасажери в тях се разминаха за секунди от преден конфликт между тях на гара " Караджалово ". bTV разполага с видео от случилото се.

Случаят е от четвъртък, само че от БДЖ оповестиха публично за него едвам през вчерашния ден след питане от страна на bTV.

От известието на железниците излиза наяве, че повода за рисковото разминаване е човешка неточност . Хора от професионалната общественост у нас обаче сигнализират, че случилото се е резултат и от неправилния метод на страната в железопътния бранш.

Часът е 9:44 на 19 октомври. Влакът от София за Бургас минава на алено. От другата страна, без да стопира, се движи мотрисата от Димитровград за Пловдив. Двете машини карат постепенно и по тази причина съумяват да се разминат - за секунди.

Последствията от случая са единствено закъсненията на влаковете, минаващи през гарата.

От гарата в Караджалово отхвърлиха да разясняват случая. Пътниците, които употребяват жп спирката, не са чули за случая.

" Това не е прелестно можело е да докара до жертви ", изяснява пред бТВ Ема Карачоджукова.

Участъкът от Пловдив до Свиленград е оборудван с Единната европейска система за ръководство на железопътното придвижване. Функцията ѝ е да предотвратява неточности , породени от индивида. За да е ефикасна обаче, е належащо и влаковете да бъдат оборудвани с тази система. А у нас машините, които транспортират пасажери, нямат такава. Включително и влакът, разминал се с миналата на алено комбинация.

" Той автоматизирано ще спре или просто няма да му разреши да потегли. Локомотивите не са оборудвани, затова жп е оборудван с такава система, само че те не могат да си кореспондират. Това е като имате телефон, само че нямате обсег ", изяснява Людмил Иванов, специалист по цифровизация и ръководство в жп превоза.

В момента у нас няма възбрана по осъвременените прави да се движат влакове без пасваща система. По проект устройствата би трябвало да са налични до 2026 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР